Prima Casă 4: 11 bănci vor să participe la program

0

„Până în prezent 11 bănci, reprezentând peste 80% din volumul portofoliului de garanţii, şi-au exprimat intenţia de a participa la continuarea programului, iar FNGCIMM a finalizat toate procedurile interne legate de Programul Prima Casă 4. După publicarea Protocolului în Monitorul Oficial, acesta va putea fi semnat, FNGCIMM fiind capabil să asigure demararea programului”, se arată într-un comunicat al Fondului de Garantare.

Astfel, FNGCIMM  a elaborat şi transmis băncilor partenere, pe 2 mai, proiectul de protocol-cadru pentru analiză. Pe 9 mai, forma finală a protocolului, conţinând observaţiile băncilor, a fost trimisă Ministerului Finanţelor Publice.

„Precizăm faptul că băncile au obligaţia de a-şi actualiza normele interne de creditare şi de a le supune spre aprobare Băncii Naţionale a României, actualizarea normelor fiind legată de modificările cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 şi HG 404/2011,  fără a exista implicaţii legate de publicarea Protocolului-cadru, care nu  poate completa sau schimba conţinutul actelor normative de nivel superior, menţionate anterior”, se precizează în comunicat.

Protocolul trebuie aprobat printr-un Ordin comun al Ministrului Finanţelor Publice şi al Ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi publicat în Monitorul Oficial, iar după  publicare protocolul va putea fi semnat de către FNGCIMM cu băncile care şi-au exprimat opţiunea de a intra în program.

Precizările Fondului de Garantare vin în urma declaraţiei de joi a preşedintelui CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, potrivit căreia comunitatea bancară aşteaptă să primească proiectul de convenţie bilaterală de la Fond. Gheţea a mai spus că programul Prima Casă 4 ar putea demara în trei-patru săptămâni.

Premierul Emil Boc estima la începutul lunii aprilie că programul Prima Casă 4 demarează după Sărbătorile de Paşti, respectiv după ce vor fi adoptate normele metodologice. Ulterior, Emil Boc menţiona că programul Prima Casă, în forma în care băncile şi Guvernul partajează în mod egal garanţiile, va putea intra în aplicare efectivă după publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice, adoptate de către Executiv în 20 aprilie.

„Am adoptat normele metodologice la programul Prima Casă. Imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial, băncile pot să se înscrie în noua formă a programului ce partajează garanţiile de stat în mod egal între Guvern şi bănci. Dăm posibilitatea în continuare să se acorde garanţii în valoare de 1,5 miliarde de euro şi alţi 40.000 de beneficiari să poată intra în cadrul programului Prima Casă”, spunea atunci Emil Boc.