Primul hotel plutitor din România, gata de inaugurare

Micuţa localitate Berzeasca (judeţul Caraş-Severin) se va transforma în curând într-o staţiune exotică. Aici s-a construit, pe fonduri europene, o complex hotelier plutitor, aşa cum sunt cele de la tropice, de pe insulele Bora Bora, Galapagos, Maldive sau Filipine.

 

Bungalourile de la Berzeasca sunt construite pe Dunăre, la peste 30 de metri de mal, cu vedere spre graniţa sârbească.

 

„Conceptul a plecat de la realizarea Planului Urbanistic, în cadrul unei tabere interdisciplinare la care au venit mulţi specialişti. Aceştia au creionat viitorul. Aşa a apărut proiectul «Dreptul la Dunăre». Pentru că Dunărea este cel mai de preţ lucru pe care îl avem în Clisură. Trebuie să apărăm Dunărea, să nu construim, să nu o îngrădim prin construcţii, asemenea celor din Mehedinţi.

 

În Dubova şi Ieşelniţa s-a construit haotic, între Drumul Naţional şi Dunăre, practic au îngrădit dreptul de a accede spre fluviu. S-au construit case, iar Dunărea nu se mai vede. Aşa s-a născut ideea de locuinţe plutitoare, lacustre, pe piloni“, a declarat Petru Nicolae, primarul din comuna Berzeasca.

 

 

Lucrările au început în urmă cu patru ani, însă au stagnat pentru că la un moment dat bungalourile au început pur şi simplu să se scufunde. Patru căsuţe au intrat, la propriu, la apă, din cauza unor probleme de execuţie.

 

„Au fost patru căsuţe care au căzut. Motivul a fost greşeala de execuţie. Nu au pus contravânturi pe direcţia longitudinală, doar pe transversală, iar în momentul în care au încărcat căsuţele, atunci s-au înclinat. Au încercat să le îndrepte, dar iar au fost greşeli. Constructorii şi-au asumat acele probleme. S-a lucrat mult. Şi tehnologia este destul de greoaie. Nu s-a mai făcut un complex de acest gen în Europa. S-a folosit un material obţinut din reciclarea deşeurilor din plastic şi aluminiu. Asemenea materiale s-au folosit pentru stabilizarea malurilor în zona Veneţia şi în Austria, pentru corecţia torenţilor, fiind un material care nu rugineşte, nu putrezeşte, nu îngheaţă. Nu există riscul să fie inundate de apa Dunării, pentru că apa este cotrolată de sistemul hidroenergetic. Mai mică poate să fie, dar nu mai creşte“, a afirmat edilul din Berzeasca.

 

 

 

mai multe, pe adevarul.ro 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed