Procuratura din Paris îl anchetează pe miliardarul Bernard Arnault pentru tranzacţii cu oligarhul rus Nikolai Sarkisov

Ziarul francez Le Monde a anunţat joi, citând unitatea de informaţii financiare Tracfin din Franţa, că Sarkisov a cumpărat proprietăţi imobiliare într-o staţiune alpină cu ajutorul unui împrumut de la Arnault.

Parchetul din Paris a confirmat vineri că o anchetă preliminară a fost în desfăşurare din 2022 şi că un raport al Tracfin ”care atrage atenţia parchetului asupra operaţiunilor care îi privesc pe domnul Bernard Arnault şi domnul Sarkisov, de natură să caracterizeze acte de spălare de bani a fost ataşat acestei proceduri.”

Parchetul a refuzat să comenteze în continuare investigaţiile în curs.

O anchetă preliminară nu implică neapărat o faptă greşită, iar Le Monde l-a citat pe un apropiat al lui Arnault spunând că afacerea a fost realizată în sfera de aplicare a legii franceze.

Arnault, fondator, CEO şi preşedinte al celei mai mari companii de bunuri de lux din lume şi unul dintre cei mai bogaţi bărbaţi din lume, a pierdut în februarie un proces de la înalta curte împotriva anchetatorilor fiscali francezi, referitor la legalitatea unei percheziţii din 2019 la sediul LVMH.

Percheziţiaa fost legată de o anchetă de fraudă fiscală privind activităţi din Belgia.

Nikolai Sarkisov are o funcţie importantă la compania rusă de asigurări a fratelui său Serghei, RESO-Garantia.

Directorul adjunct al RESO-Garantia, Igor Ivanov, a declarat vineri, pentru CNBC, că nici compania, nici Nikolai Sarkisov personal nu au fost implicaţi în tranzacţie şi că Sarkisov nu l-a întâlnit niciodată pe Arnault.

”Tranzacţia a fost gestionată de o mică unitate de investiţii care investeşte profesional în imobiliare europene. A constat în achiziţionarea de apartamente într-o clădire veche din Courchevel, de la diverşi proprietari privaţi, în vederea vânzării lor ulterior unui dezvoltator, odată ce întreaga clădire a fost cumpărată. Toate tranzacţiile au fost efectuate de companii franceze, prin notarii francezi de către avocaţi francezi din toate părţile. Aceasta a fost o afacere imobiliară obişnuită”, a spus Ivanov într-un e-mail.

El a adăugat că nici compania, nici Sarkisov nu au primit nicio cerere de documente de la autorităţile franceze.

LVMH nu a răspuns la cererea de comentarii a CNBC.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri