Produse pentru depistarea precoce a cancerului şi tratarea acestuia, realizate la CCR al IFIN-HH

0

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, noul centru dispune de echipamente moderne, compatibile cu reglementările europene privind prepararea de produse radiofarmaceutice pentru administrare umană – ciclotron, celule fierbinţi şi module de sinteză automatizate.

 

„Radioizotopii sunt produşi într-un ciclotron, prin bombardarea cu fascicule de protoni acceleraţi în câmp magnetic a unor ţinte. Din acestea se extrag radioizotopii emiţători de pozitroni care ulterior sunt legaţi chimic de molecule cu activitate biologică. Injectate în organismul uman, aceste construcţii moleculare sunt captate selectiv de un organ sau proces patologic, iar radiaţiile emise din interiorul corpului sunt transformate în imagini tridimensionale cu o rezoluţie milimetrică, care aduc informaţii despre localizarea şi dimensiunea tumorală, ajutând la diagnosticare şi stadializare. Tehnica imagistică denumită PET (tomografie prin emisie de pozitroni) permite diagnosticul precoce al cancerului, bolilor neurodegenerative şi cardiovasculare, aducând imagini funcţionale ale unui proces patologic chiar înainte să apară modificări morfologice”, se arată în comunicat.

 

Echipa de cercetare formată din radiochimişti, fizicieni, farmacişti, biochimişti şi ingineri va contribui la dezvoltarea domeniului radiofarmaciei în România, prin colaborări cu centre similare din Europa, SUA şi Canada şi prin realizarea de proiecte câştigate prin competiţie din programe naţionale şi europene de cercetare finanţate de IAEA, UE sau Ministerul Educaţiei Naţionale.