Profesorul care a prezis pandemia, despre războiul din Israel: ”Toate acestea fac parte din durerile nașterii unei noi ordini mondiale”

În urmă cu câțiva ani, revista „Prospect” l-a inclus în lista celor mai influenți 50 de gânditori din lume. Peter Frankopan predă istorie globală la Oxford. A devenit celebru pentru că a publicat un articol în care a prezis izbucnirea unei pandemii catastrofale cu o lună înainte ca pandemia să înceapă.


Reporter: Domnule Profesor, unii au comparat criza din Orientul Mijlociu cu situația din Europa din 1914, în ajunul Primului Război Mondial: ar putea fi atacul Hamas noul Sarajevo?

Peter Frankopan: Una dintre temele ultimilor ani a fost nașterea unei noi ordini mondiale: ca istorici, încercăm întotdeauna să înțelegem când aceste tensiuni pot produce efecte dramatice. Așa că, 1914 prezintă o paralelă evidentă: pe atunci, multora nu le păsa ce se întâmpla cu un arhiduce austriac într-un oraș din Bosnia, ci aprindeau un lemn care aștepta numai o scânteie pentru a lua foc. Recunosc o poveste asemănătoare acum. Șansele unei înțelegeri pașnice s-au îndepărtat, posibilitatea concretă a unei soluții bazate pe două state va fi acum înlocuită cu multe alte acte de teroare. Atacul Hamas din 7 octombrie a alterat dramatic echilibrul Orientului Mijlociu.

Reporter: Care ar putea fi consecințele pentru Israel?

Peter Frankopan: Multe vor depinde de ceea ce se întâmplă acum și de cât de departe va ajunge armata israeliană: predicția mea este că eforturile militare ale Israelului vor fi mai dificile decât s-a anticipat, dar, în egală măsură, Hamas și afiliații și succesorii săi vor avea puține șanse să-și atingă obiectivele. Prin urmare, ne vom îndrepta către o fază lungă de incertitudine și suferințe. Pe termen lung, vom vedea o creștere a sprijinului pentru partidele extremiste din Israel, care vor face promisiuni dramatice cu privire la cum să obțină răzbunarea.

Reporter: Ce fel de realiniere are loc în lumea arabă?

Peter Frankopan: Sunt unii care văd o oportunitate în a juca un rol de mediatori, cum ar fi Qatar, dar nu sunt sigur că vom vedea o realiniere: deocamdată, așteaptă să vadă ce se întâmplă și, apoi, vor reacționa. Cel mai imprevizibil actor nu se află în lumea arabă, este Iranul: deciziile luate la Teheran în zilele și săptămânile următoare vor fi critice.

Reporter: A demonstrat conflictul inutilitatea Europei pe scena globală?

Peter Frankopan: Nu are rost să încerci să joci un rol pe scena globală, decât dacă ai un plan și o soluție: nu îmi este clar dacă acestea există pe coridoarele puterii în Europa sau în altă parte.

Reporter: Rusia poate să exploateze criza în favoarea sa?

Peter Frankopan: Concentrarea pe Orientul Mijlociu distrage atenția de la Ucraina. Dar poate, mai important, sentimentul de șoc în fața atacurilor îi face pe mulți să dorească să întoarcă spatele lumii exterioare și să-și piardă interesul pentru scenariile complicate și înfricoșătoare.

Reporter: Există riscul ca Sudul global să acuze Occidentul de un standard dublu, unul în Ucraina și unul în Gaza?

Peter Frankopan: Cu siguranță, se întâmplă într-un mod clar și în toată regula. Se fac comparații directe între utilizarea forței de către Israel și cea a Rusiei și mulți se întreabă de ce Occidentul îi sprijină pe ucraineni, ci nu pe palestinieni. Acest lucru determină, la rândul său, acuzații de rasism, islamofobie și imperialism. Toate acestea fac parte din durerile nașterii unei noi ordini mondiale, parte a unei călătorii lungi și dificile către ceva care va arăta foarte diferit de ceea ce am trăit după al Doilea Război Mondial. Mă tem că aceste scene apocaliptice din Israel și acum din Gaza fac parte din acest plan. O lume multipolară este incertă și, mă tem, nefericită pentru mulți.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed