Profil de manager: Dan Grigore Adamescu, omul în „silentio stampa” cu mişcări zgomotoase în business

0
Afacerist discret şi unul din cei mai bogaţi români, (locul 15 în Forbes 500 Miliardari, cu 300 mil. euro) Dan Grigore Adamescu a aplicat dintotdeauna tactica “silencio stampa”, însă mişcările sale în mediul de business autohton au produs mereu ecou.

Antreprenorul, cunoscut pe piaţă mai ales ca proprietarul celui mai vizitat (cu aproximativ 40.000 de vizitatori zilnic) centru de cumpărături din Capitală, Unirea Shopping Center, şi-a adăugat în portofoliu, de la începutul anului, aproximativ 18% din retailerul de electronice Flamingo.

Cât de inspirată a fost decizia sa în condiţiile în care retailerul a intrat recent în insolvenţă? Mai mult, Flamingo International avea în primele nouă luni ale anului pierderi de 14,7 mil. euro şi a raportat vânzări totale de 63,8 mil. euro, în scădere cu 48% faţă de perioada similară a anului trecut.

Tot în 2009, Adamescu a intrat şi în acţionariatul companiei World Trade Center (WTC), care controlează hotelul de patru stele Pullman din zona Piaţa Presie Libere din Capitală. El deţine 5% din WTC.

Hotelăria nu este un business nou pentru Adamescu. Printre activele sale cele mai importante se numără hotelurile InterContinental din Bucureşti (clasificat la cinci stele) şi Rex, din Mamaia, tot cinci stele.

Pe lângă retail, imobiliare şi hoteluri, Dan Grigore Adamescu este implicat şi în media autohtonă, prin deţinerea cu 50% din acţiuni a unui titlu notoriu de pe piaţă, ziarul România Liberă, care, pentru a face faţă crizei, a făcut disponibilizări şi a renunţat la suplimente şi ediţia de sâmbătă. În plus, de numele său se leagă şi compania de asigurări Astra-Uniqa.

Cel mai vizibil business este cel din retail, care a luat proporţii de la sfârşitul anului trecut. Prin compania Nova Trade, familia Adamescu, mai exact Carmen Adamescu, soţia omului de afaceri, deţine centrul de cumpărături Unirea, care a reuşit să schimbe mixul de chiriaşi. Printre ancorele magazinului se regăsesc brandurile Zara, Mango şi Douglas, toate atrase pe timp de criză.

Anul trecut, în aprilie, familia Adamescu a replicat centrul de shopping din Capitală în Braşov. In urma unei investiţii de 35 de milioane de euro, a fost inaugurată Unirea Shopping Center Braşov, scos, însă, imediat la vânzare.

In real estate, Adamescu deţine companiile Mega Construct şi Baumeister. Din portofoliu său imobiliar face parte o vilă la Monte Carlo, iar în garajul său se află maşini ca Rolls Royce, Maybach şi Bentley.