Profitul Nuclearelectrica a crescut, în 2022, de două ori și jumătate

Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a realizat anul trecut un profit net de 2,72 miliarde lei, în creştere cu 163,4% faţă de 2021 (de la 1,03 miliarde lei), iar producţia a scăzut cu 1,7%, la 10.200 GWh (de la 10.377 GWh).

Veniturile din exploatare au urcat cu 102,8% în 2022, la 6,49 miliarde lei. Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producţiei de energie, la nivel naţional.

Compania este deţinută de Ministerul Energiei, cu 82,49% din acţiuni, şi are o capitalizare de 13,12 miliarde lei.

Nuclearelectrica a finalizat preluarea unor active de la Compania Naţională a Uraniului

Anul trecut, la finalul lunii decembrie, Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat miercuri că a finalizat tranzacţia referitoare la o parte a activelor aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), aflată în insolvenţă. Preţul achitat de Nuclearelectrica pentru active a fost de 29.136.141 lei.

„Societatea Naţională Nuclearelectrica SA şi Compania Naţională a Uraniului, în insolvenţă, au finalizat astăzi tranzacţia referitoare la o parte a activelor aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a CNU (contractul de vânzare de active)”, anunţă ministerul.

Procesul a fost demarat în luna martie 2021, după un amplu proces de due-dilligence al ambelor companii şi a fost finalizat în cursul zilei de astăzi, prin încheierea autentică a contractului de vânzare-cumpărare.

În urma contractului, Nuclearelectrica primeşte dreptul de proprietate asupra clădirilor, bunurilor imobile şi mobile aferente fluxului Uzinei E a Sucursalei Feldioara, securizând circuitul nuclear integrat din România, în cadrul unui singur operator economic, după ce în luna august 2021, CNU a transferat către SNN licenţa de exploatare de la Tulgheş-Grinţieş.

Predarea-primirea bunurilor a fost făcută în data de 27 decembrie 2022

Predarea-primirea bunurilor a fost făcută în data de 27 decembrie 2022, iar preţul achitat de cumpărător pentru active a fost de 29.136.141 lei.

„Un obiectiv major pentru securitatea energetică a României a fost atins prin finalizarea acestui transfer de active. Dacă până acum circuitul nuclear integrat era definit la nivel de principii, prin lege, el devine astăzi realitate concretă.

Societatea Naţională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operaţiunile necesare acestui circuit integrat: minerit de uraniu, prin licenţa de la Tulgheş-Grinţieş, procesarea concentratelor tehnice, prin fabrica de la Feldioara, realizarea combustibilului nuclear, prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti, şi exploatarea acestui combustibil, prin Centrala de la Cernavodă.

Totodată, asistăm şi la prima tranzacţie de tip M&A din sectorul energetic între companii la care statul este acţionar majoritar sau unic, ceea ce atestă nivelul de profesionalism atât al SNN, cât şi al CNU, în insolvenţă.

Mă bucur că anul 2022, un an atât de important din vederea securităţii energetice pentru ţara noastră, încheie cu o reuşită majoră pentru domeniul nuclear, care este vital atât pentru decarbonificarea României, cât şi pentru siguranţa ţării noastre.

Vreau să felicit Societatea Nuclearelectrica pentru efortul susţinut şi pentru reuşitele semnificative pe care le-a avut în acest în ceea ce priveşte dezvoltarea companiei şi vreau să mulţumesc ambelor companii, SNN şi CNU pentru modul în care au înţeles să trateze cu seriozitate şi responsabilitate această tranzacţie”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed