Propunerile sindicatelor şi patronatelor privind legislaţia muncii vor fi analizate în coaliţie

0

Boc a invitat confederaţiile sindicale şi patronale după ce acestea au întrerupt discuţiile cu ministrul Muncii Ioan-Nelu Botiş pe care l-au acuzat că nu vrea să ia în considerare propunerile lor şi căruia i-au solicitat demisia. „Ministrul Muncii trebuia să preia propunerile patronale şi sindicale şi să le tranmită ad litteram Guvernului. Domnia sa a încercat să blocheze un astfel de demers spunând că este doar o consultare (…) A fost un şir nesfârşit de reproşuri adresate atât de partea patronală, cât şi de partea sindicală referitor la atitudinea de azi a ministrului Botiş. Noi am încercat să vedem dacă putem continua dialogul pentru că poziţia de astăzi a ministrului făcea imposibilă continuarea acestui dialog”, a declarat Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia, după reuniunea de la Palatul Victoria.

În schimb, Boc nu a dat un răspuns solicitării de demitere a ministrului Botiş care, conform spuselor sindicaliştilor şi ai patronatelor, a fost foarte rezervat în cadrul noii runde de discuţii. „Domnul Botiş, în opinia noastră, nu e un interlocutor. A tăcut tot timpul. N-a spus nimic, a fost rugat să spună ceva şi nu a spus nimic”, a afirmat preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci. Aprecierea sa a fost întărită de relatarea lui Ion Pisc, prim-vicepreşedinte al BNS. „A fost o piesă pe masa de şah care n-a scos niciun cuvânt. Premierul nu l-a certat pe ministru, dar am senzaţia că premierul a fost minţit ca şi noi, întrucât considera că doar depunerea de proiecte vizavi de proiectul ministerului va rezolva totul”, a spus Pisc.

Pe de altă parte, partenerii sociali ai Guvernului au primit cu mai multă satisfacţie implicarea primului-ministru. „Prin intervenţia primului-ministru, s-a convenit ca până vineri noi să elaborăm punctul de vedere comun al sindicatelor şi patronatelor care va fi ulterior pus în dezbaterea coaliţiei, iar miercuri primul-ministru ne va confirma ce anume preia din revendicările noastre şi ce nu. Ministrul ne transmisese astăzi că nu este decât o consultare formală, iar decizia finală îi aparţine. Astăzi am obţinut un progres în sensul că propunerea noastră va fi reţinută, conform declaraţiei primului-ministru, într-o proporţie semnificativă”, a anunţat Marius Petcu, apreciind că sunt şanse ca sugestiile comune ale patronatelor şi sindicatelor să fie preluate în proporţie de peste 50%. De asemenea, s-a convenit să se renunţe la comisia tehnică de modificare a legislaţiei muncii urmând ca sindicatele şi patronatele să publice, vineri, pe site-urile proprii proiectul comun, iar coaliţia să-l analizeze.

Unul din punctele susţinute în comun de patronate şi sindicate este menţinerea contractelor colective de muncă la nivel naţional şi de ramură, desfiinţarea acestora echivalând cu „desfiinţarea sindicatelor şi patronatelor în România”, după cum s-a exprimat Cezar Corâci. În al doilea rând, este opoziţia comună la adoptarea Codului Muncii prin asumarea răspunderii de către Executiv. În acest caz sau în eventualitatea în care o parte din doleanţele sindicatelor nu sunt preluate de Guvern, Ion Pisc nu exclude greva generală. „Am certitudinea că o măsură radicală înlocuieşte măsurile de pichete, marşuri sau deplasări în Bucureşti, adică oprirea voluntară a lucrului în România, grevă generală”, a spus prim-vicepreşedintele BNS.