Protest al foştilor salariaţi ai Mechel Târgovişte

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, căpitan Ciprian Vătăşelu, la faţa locului s-au deplasat jandarmi şi poliţişti care, după negocieri cu protestatarii aflaţi pe o trecere de pietoni din faţa societăţii, au convenit cu oamenii să părăsească strada.

 

 

„Oamenii au protestat pe o trecere de pietoni din faţa combinatului pe care au traversat-o în mod repetat, nu au fost incidente şi după aproximativ un sfert de oră au înţeles să părăsească porţiunea de carosabil şi să continue protestul în faţa combinatului. În acest moment, traficul rutier nu mai este blocat, iar jandarmii vor rămâne la faţa locului până la încheierea protestului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, căpitan Ciprian Vătăşelu.

 

 

Foştii salariaţi scandează „Hoţii” şi „Mincinoşii” la adresa conducerii combinetului Mechel din Târgovişte, la ora transmiterii acestei ştiri la faţa locului sosind, pentru a vorbi cu ei, prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda. Acesta le-a promis foştilor salariaţi că va încerca să medieze o întâlnire între conducerile celor două instituţii – Mechel şi AJOMF Dâmboviţa – pentru a rezolva situaţia.

 

 

„Noi suntem foarte supăraţi de faptul că am fost disponibilizaţi în luna martie şi ar fi trebuit până în data de 28 mai să fi primit cele trei salarii compensatorii, banii pe zilele de preaviz, banii de concendiu şi prima de vacanţă. Nu am primit decât 560 de lei din cei 800 cât ni se cuvine prima de vacanţă. Am încercat astăzi (n.r. – joi) să vorbim cu liderii de sindicat şi cu conducerea, dar nu au vrut să iasă la poartă pentru a discuta cu noi şi atunci am ieşit pe trecerea de pietoni pe care am blocat-o. Am înţeles că se tegiversează primirea de către noi a acestor bani, suma totală fiind de 18 miliarde de lei vechi, din cauză că AJOFM Dâmboviţa spune că între noi, foştii salariaţi, şi combinat nu este un contract colectiv de muncă, ci doar un acord şi asta nu ne-ar da dreptul la plata acestor sume din fondul de garantare. Vom protesta în continuare în faţa combinatului”, a declarat un fost angajat al combinatului Mechel.

 

 

La ora transmiterii acestei ştiri, protestul foştilor salariaţi ai combinetului continuă în afara carosabilului DN 72 Târgovişte – Găeşti, în faţa societăţii, iar până la acest moment nu au fost semnalate alte incidente.

 

 

Combinatul Mechel Târgovişte (COS), intrat în insolvenţă, a concediat 512 din cei aproximativ 2.000 de angajaţi, în contextul reorganizării activităţii, iar aceştia urmau să beneficieze de plăţi compensatorii în cuantum de trei salarii brute.

 

 

Combinatul de oţeluri speciale a înregistrat anul trecut venituri de 941,3 milioane de lei (211,5 milioane euro), mai mici cu 12,3% faţă de nivelul de 1,07 miliarde de lei raportat pentru 2011, şi a consemnat pierderi de 104 milioane de lei (23,3 milioane euro), în scădere cu 24,7%.

 

 

Mechel Târgovişte a făcut parte din grupul rus Mechel, care a anunţat în luna februarie că a vândut activele din România către firma Invest Nikarom, deţinută de Viktor Chumakov şi Svetlana Chumakova Svetlana, ambii cu cetăţenie rusă.

 

 

Tranzacţia, pentru suma simbolică de 230 de lei, a vizat transferul companiilor Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed