Protest la Salon du Livre din Paris: Artişti purtând măşti cu chipurile unor scriitori români au împărţit manifeste

Grupul format din 10 artişti români şi străini a împărţit manifeste pe care scria „ICR off”, un protest faţă de actuala politică culturală şi conducere ale Institutului Cultural Român (ICR), organizator al standului românesc la Salon du Livre de la Paris.

 

Jandarmii care asigură paza la eveniment i-au bruscat pe tineri şi i-au obligat să părăsească atât standul României, cât şi salonul, potrivit digi24.ro.

 

La scurt timp după acest protest, standul României de la Salon du Livre a fost vizitat de preşedintele Franţei, Francois Hollande, care a inaugurat, joi seară, cea de-a 33-a ediţie a prestigiosului eveniment unde ţara noastră are statut de invitat de onoare.

 

Despre acest incident, Andrei Marga a declarat că nu şi-a dat seama de vreun protest şi că a fost preocupat de primirea preşedintelui francez François Hollande.

 

„Inaugurarea Salon du Livre în care România, ştim bine, este ţară invitată de onoare, a fost pentru România, cu siguranţă, o sărbătoare şi un succes. Au fost peste 1.000 de participanţi, standul românesc fiind unul dintre cele mai vizitate şi trebuie să remarc cu satisfacţie, deşi eu, în general, sunt destul de critic, bogăţia foarte pronunţată a standului românesc şi cu cărţi care au fost editate în Franţa şi cu producţia editurilor din ţară. Un succes enorm”, a declarat acesta pentru Digi 24.

 

„Dacă dumneavostră vorbiţi de altceva, probabil că aveţi date, dar vă spun, covârşitoarea parte a celor 1.000 de oameni a văzut cu totul altceva. Trebuie să spun clar, dreptul de a protesta e înscris în libertăţile moderne, în Constituţie, nu e nicio problemă. Dacă sunt deziderate, se vor trata cu toată maturitatea”, a mai spus Marga.

 

„Spun foarte simplu, faptul că cineva participă sau nu este o decizie personală. Nu putem să intrăm în cugetul nimănui şi e dreptul fiecăruia să decidă. În rest, sunt simple intoxicări, simple falsuri, puse probabil în gura cuiva, dar pot să vă spun încă o dată şi puteţi consulta oamenii care au fost aici (la Paris, n.r.), nu a fost aşa ceva sau au fost, probabil, marginale”, a mai spus el.

 

„Eu trebuie să vă spun foarte sincer, am fost preocupat de primirea preşedintelui Hollande, care a fost foarte informat asupra standului nostru, asupra prezenţei româneşti. Nu mi-am dat seama să fie vreun protest. Ce a făcut fiecare, individual, nu era treaba mea să-i urmăresc. Poate că au fost proteste, puteţi consulta principalii intelectuali ai ţării şi veţi avea, cred, aceeaşi opinie pe care şi eu am exprimat-o”, a adăugat preşedintele ICR.

 

Scriitorul Andrei Pleşu a confirmat, pe 15 martie, pentru MEDIAFAX, că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris şi că a anunţat conducerea instituţiei despre decizia sa încă de acum două luni. „Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip”, a spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.

 

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a precizat, marţi, într-o scrisoare remisă MEDIAFAX că Andrei Pleşu nu a fost invitat la Salon du Livre de ICR, ci de editura franceză căreia ICR i-a plătit traducerea volumului său şi spune că scriitorul „atacă continuu, fără a se informa”.

 

Printre scriitorii care au anunţat că se retrag de la ediţia din acest an a Salon du Livre se numără Mircea Cărtărescu şi Gabriel Liiceanu.

 

Totodată, scriitorul Neagru Djuvara a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu va lua parte la Salonul de Carte de la Paris deoarece o întâlnire-dialog cu scriitorul Jean d’Ormesson, „promisă” în cadrul evenimentului de fostul preşedinte al ICR, Horia Roman Patapievici, nu s-a materializat.

 

De asemenea, scriitoarea Ana Blandiana a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărţi şi literatura română, care este invitat de onoare al salonului. „Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez şi dintr-o obligaţie firească faţă de editorul meu din Franţa, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanţat de el însuşi, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărţi şi literatura română care este invitat de onoare al salonului”, a spus Ana Blandiana.

 

Salonul de Carte de la Paris, una dintre cele mai mari manifestări literare internaţionale, se desfăşoară în perioada 22 – 25 martie.

 

Salonul Internaţional de Carte de la Paris are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

 

Bugetul ICR pentru Salonul Cărţii de la Paris se ridică la aproximativ 700.000 de euro, după cum spunea Andrei Marga, preşedintele Institutului, într-un interviu acordat MEDIAFAX în octombrie 2012.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed