PSD: Angajatorii evazioniști vor răspunde penal

Angajatorii evazioniști, care nu plătesc statului contribuțiile angajaților, vor răspunde penal, afirmă social-democrații. Potrivit unui proiect de OUG, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor.

„Zeci de mii de români află – exact când au nevoie de servicii medicale – că nu pot beneficia de acestea pentru că angajatorul nu a plătit contribuțiile pentru sănătate, deși banii le-au fost reținuți din salariu. Alte zeci de mii de români află – când ajung să-și depună dosarul de pensie – că nu au o pensie potrivit muncii depuse pentru că angajatorul nu le-a plătit contribuțiile, deși banii le-au fost reținuți din salariu”, arată PSD.

Potrivit social-democraților, angajatorii evazioniști, care nu plătesc statului contribuțiile angajaților -impozit pe salariu, CAS, CASS, șomaj etc.- vor răspunde penal pentru că, „deși aveau obligația clară de a le reține și de a le plăti către stat, nu au făcut-o, băgându-și practic în buzunar acești bani”.

„Pentru că este momentul ca furtul banilor reținuți din veniturile oamenilor (salarii sau venituri asimilate salariilor, pensii, dividende, veniturile din jocuri de noroc, din premii, din dobânzi, veniturile zilierilor sau din convenții civile ori prestări de servicii) să înceteze! Pentru că este vorba de drepturile fiecărui salariat la sănătate, pensie sau șomaj! La 30 septembrie 2021 arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei (dintre care 8,4 miliarde lei la pensii și 3,5 miliarde lei la Sănătate). Sunt duble față de anul 2019”, încheie PSD.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, care va intra pe ordinea de zi a ședinței Executivului de vineri, la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, se introduce un nou articol, cu următorul cuprins: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed