Putem amâna moartea cu ajutorul tehnologiei? Cum arată medicina viitorului

Progresele din prezent sunt promițătoare, iar industria „întârzierii morții” este de așteptat să crească la 480 de miliarde de lire sterline, arată un raport recent de la CNBC. Tehnologii precum big data, inteligența artificială, editarea genelor, ingineria alimentară și medicamentele pentru vindecarea bolilor numite „medicament instantaneu” vor putea face parte din mecanismul de prelungire a vieții, scrie National Geografic.

Regenerarea organelor sau a țesuturilor

Un profesor de la Harvard lucrează deja la o tehnică care permite LCA (un ligament din genunchi) să se vindece singur, în loc să fie înlocuit cu un tendon de la o altă persoană sau de la un animal, ori din altă parte a corpului.

Tehnica inivatoare presupune introducerea unui burete în formă de clepsidră umplut cu sângele pacientului, împreună cu factori de creștere și celule stem reactivate, pentru a acționa ca o punte între cele două bucăți rupte. Părțile de punte de dezvoltă și repară tendonul afectat. Folosită pentru îmbunătățirea performanței sportive, această procedură ar putea ajuta, în viitor, la reducerea incidenței artritei.

Imprimarea organelor artificiale

Inimă regenerată genetic sau inimă artificială? Cercetătorii de la Clinica Cleveland cred că, dacă ar avea un buget nelimitat, ar putea fi la mai puțin de trei ani distanță de a crește o inimă în laborator și de a o transplanta cu succes la oameni.

În lucru, există deja organe imprimate 3D. O companie australiană a dezvoltat recent un dispozitiv robotic care imprimă celulele pielii proprii ale unei persoane, care ar putea fi folosit pentru a repara leziunile cauzate de răni sau arsuri.

Cum ar putea arăta medicina viitorului: un cod de computer pentru toate părțile corpului unui pacient stocate în cloud, utilizat ulterior pentru a crea versiuni imprimate 3D și care să fie folosite la nevoie.

Manipularea proteinelor

Ce s-ar întâmpla dacă am putea proiecta un organ sau o parte a corpului să crească din nou sau dacă am putea manipula modul în care corpul funcționează? În Coreea, de exemplu, cercetătorii testează medicamente anti-îmbătrânire care modifică activitatea proteinelor din celulele viermilor rotunzi. Aceștia funcționează spunând organismului să transforme zahărul în energie atunci când energia celulară scade. 

Includerea instrumentelor de reparare

Valvele cardiace se uzează în timp. În prezent, 25 la sută dintre persoanele de peste 65 de ani au deja o modificare a funcției acestora. Progresele au fost deja făcute în intervențiile pe cord. Anterior, procedura de înlocuire a valvelor implica o intervenție chirurgicală pe cord deschis, cu risc major. La șase luni după operația chirurgicală a valvei cardiace deschise, 17% dintre pacienți sufereau de o scădere a funcției cognitive. În prezent, intervenția chirurgicală minim invazivă poate înlocui o valvă prin introducerea acesteia în inimă printr-un vas de sânge, iar recuperarea este mult mai rapidă. Dacă vom trăi mai mult, vor trebui să fie înlocuite mai multe valve, iar știința înlocuirii minim invazive e deja aici.

Hi Tech Gadgets

Inteligența artificială, realitatea virtuală, tehnologia actualizată, colectarea îmbunătățită a datelor vor schimbamodul în care percepem sănătatea. Există deja aplicații care permit îngrijirea medicală de la distanță, lucru imposibil cu 20 de ani în urmă.

În viitor, o mai bună colectare a datelor ar putea duce la o mai bună dezvoltare a medicamentelor. Inteligența artificială ar putea prezice că un organ se va uza înainte ca acesta să cauzeze o problemă de sănătate în corp. Un diagnostic mai rapid și mai accesibil ar putea însemna rezolvarea anticipată a afecțiunilor cronice cu care ne confruntăm în prezent.

Un cercetător în genetică de la Yale a dezvoltat deja un dispozitiv portabil cu ultrasunete. Deși nu are definiția înaltă a aparatului cu ultrasunete de 81.000 de lire sterline, dispozitivul de 1.630 de lire sterline ar putea ajuta, pentru început, medicii să selecteze mai ușor pacienții cărora să le recomande prevenirea unei afecțiuni anume.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri