PwC: Piaţa imobiliară locală de abia începe să dea semne de dezgheţ

0

„În alte state din regiune sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietăţilor şi ratele de ocupare au scăzut puternic. Aceasta este de asemenea şi situaţia României, care a înregistrat un declin al preţurilor imobiliare, o scădere a tranzacţiilor, iar piaţa locală de abia începe să dea semne de dezgheţ”, a declarat Brian Arnold, partener consultanţă fiscală şi juridică din cadrul PricewaterhouseCoopers România.

Realizatorii studiului mai spun că în condiţiile facilitării accesului la credite şi a stabilizării preţurilor proprietăţilor, sectorul imobiliar european va înregistra ceva progrese în 2010, însă drumul către relansare este în continuare „lung, iar recuperarea va fi foarte lentă”.

Cu toate că întreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului străin, iar investiţiile străine vor rămâne la un nivel scăzut, trei pieţe din regiune s-au dovedit foarte rezistente în actualul climat economic. Prima este cea poloneză care a reuşit să evite recesiunea anul trecut. Economia Poloniei este mai puţin dependentă de exporturi, iar nivelul ocupării forţei de muncă s-a menţinut constant, susţinând astfel cererea internă.

De asemenea, Republica Cehă este pe drumul cel bun, ieşind dintr-o recesiune relativ scurtă şi de mică amploare, iar Turcia a traversat această perioadă mai bine decât majoritatea celorlalte state europene, având avantajele sporului demografic susţinut şi de amplasarea geografică strategică, care o pune în situaţia de a deveni noul hub logistic dintre Europa şi Orient, se mai arată în studiu.

„În acest an observăm un sentiment de optimism prudent. Problema cheie este cum se vor comporta cei care închiriază spaţii. Investitorii imobiliari sunt în continuare temători şi se concentrează pe pieţele mai adânci şi mai lichide”, a declarat John Forbes, liderul grupului pentru sectorul imobiliar pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul PricewaterhouseCoopers.

Parisul a fost plasat pe ce-a de-a treia poziţie în ceea ce priveşte perspectivele pentru portofoliile existente, depăşind Londra, ca urmare a percepţiei generale că are o bază economică mai variată şi este mai puţin dependent decât Londra de sectorul financiar. Respondenţii au indicat nivelul redus de neocupare din Paris, ceea ce a ridicat oraşul în topul oportunităţilor pentru investiţii şi, în mai mică măsură, pentru dezvoltări noi. Celelalte pieţe incluse în „topul primelor zece” destinaţii de investiţii imobiliare din Europa sunt Viena, Milano, Istanbul, Berlin, Roma şi Frankfurt.

Proprietăţi imobiliare comerciale preferate în acest an sunt clădirile de birouri din centrul oraşului, străzile comerciale de top şi centrele comerciale,dar şi investiţiile rezidenţiale sunt de asemenea bine cotate. Atenţia se va muta şi asupra sectoarelor de nişă, destul de căutate, inclusiv căminele studenţeşti, depozitele proprii, azilele de bătrâni, clădirile sociale, clinicile medicale şi construcţiile de infrastructură. Proiectele ecologice de orice tip capătă tot mai multă importanţă, îndeosebi în Uniunea Europeană prin introducerea standardelor de eficienţă energetică obligatorii pentru construcţii, se mai arată în studiu.