Radu Soviani (BNS): Măsurarea productivităţii în sectorul public reprezintă un demers dificil de realizat

„Realizarea acestui studiu a reprezentat o provocare pentru experţi, deoarece s-a încercat o cuantificare a productivităţii înregistrate în sectorul public, educaţie, sănătate şi cultură. Dacă analizăm cifrele din perioada 2000-2010, reiese că economia României este una atipică, alocările de resurse pentru sectoarele menţionate crescând enorm de la un an la altul, mai ales ca urmare a creşterii inflaţiei. Măsurarea productivităţii în sectorul privat este mult mai uşor de efectuat, pentru că ia în calcul doar raportul dintre input-uri şi output-uri”, a afirmat Radu Soviani.

 

Potrivit acestuia, o creştere a productivităţii din sectorul public se poate realiza doar în contextul sporirii cantităţii serviciilor prestate către populaţie, pe fondul menţinerii sau a scăderii numărului de angajaţi din sistem.

 

„Sectorul public este cel mai mare angajator naţional, şi – în acelaşi timp – cel mai mare prestator de servicii. Totodată, sectorul public este un consumator al resurselor provenite din taxele şi impozitele colectate de la populaţie şi mediul de afaceri”, a mai spus expertul BNS.

 

Studiul ‘Productivitatea muncii în sectorul public” a fost realizat de o echipă de experţi români şi italieni, fiind axat pe analizarea rezultatelor politicilor naţionale şi ale reformelor aplicate până acum în administraţia publică. De asemenea, studiul s-a concentrat pe cuantificarea efectelor concrete ale proceselor de descentralizare, rezultatele politicilor de raţionalizare a cheltuielilor, eficienţa managementului cheltuielilor publice etc.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed