Radu Soviani: Ieșire din recesiune? Poate din definiție…

0

 

Potrivit INS, produsul intern brut a fost mai mare in perioada ianuarie-martie 2011 decat in octombrie-decembrie 2010 cu 0,6% (date ajustate sezonier). Pentru mine cifra este mai relevanta decat plusul de 0,1% constatat in trimestrul IV 2010 fata de trimestrul III 2010, o cifra discutabila, inventata, si rezultatul unor presiuni politice. Aceasta este opinia mea.

Ceea ce are insa relevanta mai mare este cum a evoluat economia in primul trimestru al acestui an fata de primul trimestru al anului 2010. Aici ne clarifica statistica. Evolutia este o crestere de 0,3% (pe serie ajustata sezonier), ceea ce inseamna ca am avut un prim trimestru mai bun in acest an decat primul trimestru al anului trecut. Adica economia s-a oprit din cadere.

Asta inseamna de fapt cifrele comunicate astazi de statistica: ca undeva, fie prin decembrie, fie prin ianuarie, economia a incetat sa mai cada. Pentru o comparatie mai plastica, imaginati-va caderea un mingii. Ea cade, se loveste de pamant, si ricoseaza in sus. Acum, economia Romaniei este exact in aceasta situatie. Si-a incetat caderea, a ricosat putin (+0,6% fata de trimestrul precedent, +0,3% fata de trimestrul similar din 2010), si asteapta, depinde daca va place tenisul sau fotbalul – fie care racheta jucatorului sa trimita mingea in sus, peste fileu, fie ca sutul unui fotbalist sa trimita mingea in departare, pe o traiectorie ascedenta. Economia a incetat sa mai cada dupa o scadere dramatica (-7,1% in 2009, -1,3% in 2010), dar va urca ea in perioada urmatoare?

Raspunsul cert este: depinde. Depinde de politicile economice guvernamentale. Teoretic, aceasta crestere usoara urmeaza sa se aplatizeze in perioada urmoatare (chiar daca FMI vedeo o crestere de 1,5-1,7%). De ce? Pentru ca inflatia este inca mare, iar politicile de stapanire a ei vor presupune luarea ”gazului” de pe foc. Iar în cazul economiei, gazul este reprezentat de bani. Iar banii pot fi luati in principal prin ridicarea ratelor de dobanda care vor conduce la scumpirea creditului, adică la inhibarea activității Economice.

Citește mai departe comentariul lui Radu Soviani pe Standard.ro