AcasăExterneRafael Grossi: Integritatea fizică a centralei de la Zaporojie a fost încălcată...

Rafael Grossi: Integritatea fizică a centralei de la Zaporojie a fost încălcată de mai multe ori

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a inspectat instalaţia centralei de la Zaporojie transmite AFP. El a precizat că „integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori’.

Grossi a mai spus că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până ‘duminică sau luni’ pentru a studia în amănunţime situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară.

‘Avem mult de lucru aici pentru a analiza anumite aspecte tehnice’, a arătat el, conform Agerpres.

De asemenea, AIEA contează pe ‘stabilirea unei prezenţe continue’ la centrală dincolo de această dată, a spus Grossi, fără alte precizări.

Sosit la centrală mai devreme în cursul zilei, venind din oraşul Zaporojie, după un traseu de circa 120 km, Grossi a afirmat că a văzut ‘multe lucruri’ în cele ‘patru sau cinci ore’ petrecute la faţa locului.

‘Am putut să vizităm tot situl. Eu am fost în unităţile (reactoarelor, n.red.), am văzut sistemul de urgenţă şi alte încăperi, sălile de control’, a enumerat el, lăudând personalul ucrainean care continuă să lucreze la centrală de la ocuparea acesteia în martie de armata rusă.

‘Bineînţeles, ei sunt într-o situaţie dificilă, dar au un grad de profesionalism incredibil’, a remarcat Grossi.

În fine, el descris ‘situaţia destul de dificilă’ a echipei sale, care a auzit tiruri intense în timpul călătoriei spre centrală şi traversând linia frontului.

‘Au fost momente în care erau evidente tiruri, de mitraliere grele, de artilerie, de mortiere de două sau trei ori, am fost foarte neliniştiţi’, a recunoscut Rafael Grossi, conform Agerpres.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.