Răspunsul Ministerului Sănătății la întrebarea dacă medicii mai iau șpagă

0

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dan Dumitrescu, a răspuns unei interpelări parlamentare făcută de către deputatul Lucian Daniel Stanciu Viziteu legată de plățile informale în sistemul de sănătate însă a prezentat doar cifrele apelurilor făcute de către diverse persoane nemulțumite. Astfel, în anul 2018, în sistemul call-center anticorupție al Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost înregristrate, la nivel național, 78 de sesizări telefonice cu privire la sistemul medical. Astfel, au fost 27 de sesizări referitoare la posibile infracțiuni de corupție, 16 sesizări referitoare la posibile alte infracțiuni, 35 sesizări referitoare la alte probleme administrative sau nesemnificative. Cu un an înainte, s-au înregistrat 233 de apeluri, din care 65 priveau posibile acte legate de corupție și infracțiuni, iar 168 de apeluri priveau aspecte legate de probleme administrative sau alte subiecte nesemnificative. Întrucât faptele fac obiectul unor cercetări penale pe care le instrumentează DGA, Ministerul Sănătății nu are date despre conținutul dosarelor, încadrarea faptică sau proveniența geografică ori instituțională.

 

Recent, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că gradul de satisfacție în rândul pacienților nu a crescut în măsura creșterii salariilor personalului medical.

 

„Nu, gradul de satisfacţie nu a crescut în măsura în care au crescut salariile. Dar era un lucru previzibil. Va fi nevoie de o perioadă de timp să renunţăm la plăţi informale, să renunţăm la comportament de un anumit tip. Ba dimpotrivă, a fost o perioadă, noi avem un barometru prin care măsurăm chestionarul de feedback, în care gradul de satisfacţie chiar scăzuse faţă de perioada anterioară”, a declarat Sorina Pintea, răspunzând unei întrebări privind gradul de mulţumire a pacienţilor după ce au fost crescute salariile în Sănătate. Ministrul a subliniat că trebuie să se renunţe la plăţile informale.