Răstunare de situație în Dosarul Revoluției: Ion Iliescu scapă de acuzația de înaltă trădare

Procurorii militari care au întocmit rechizitoriul în dosarul „Revoluţiei” susţin că Ion Iliescu şi apropiaţii săi care au preluat conducerea statului pe 22 decembrie 1989 au comis un act de trădare prin solicitarea unui ajutor militar din partea Uniunii Sovietice.

Avocatul Adrian Cuculis, cel care apără o parte dintre victimele din acest dosar, a explicat că Înalta Curte își va declina competența pentru că Ion Iliescu nu mai este acuzat de ”înaltă trădare” ci pentru ”crime împotriva umanității”.

”Rasturnare de situatie in dosarul Revolutiei. ICCJ a invocat din oficiu necompetenta instantei avand in vedere ca Ion Iliescu nu mai este cercetat pentru inalta tradare ci doar pentru crime impotriva umanitatii. Rechizitoriul neclar si bajbaiala judiciara vor duce cel mai sigur catre o declinare de competenta si evident alte termene lungi.

Ca o nota personala, simplul fapt de a muta de la o instanta la alta dosarul revolutiei din punct de vedere al volumului imenes , este o operatiune dificila.

PS- o parte dintre cei pe care i-am reprezentat deja au decedat si actualmente familiile lor sunt in proces.”, a explicat Cuculis.

Detalii din Dosarul Revoluției

În cursul zilei de 23 decembrie 1989, aproximativ orele 10:30, crainicul TVR (…) a transmis „în direct” următorul mesaj: „Suntem informaţi că s-a luat legătura cu Ambasada Sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucât agenţii străine şi-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmaţi, cu scopul de a distruge ceea ce poporul român a cucerit.” La scurt timp, postul naţional de radio a transmis un mesaj similar. Ulterior acestui prim moment, mesajul televizat a fost repetat.

Este lesne de realizat gravitatea mesajului. Se punea problema ca pe teritoriul României să pătrundă trupe aparţinând unui stat străin, mai precis ale URSS. Tocmai dată fiind gravitatea comunicatului, se exclude varianta conform căreia angajaţii TVR au transmis acest mesaj în mod independent, fără o autorizare prealabilă. La momentul emiterii mesajului, TVR se afla sub control militar.

Probatoriul administrat a relevat că pe tema intervenţiei militare din partea URSS s-au purtat discuţii la vârful decizional al CFSN, existând chiar probe că o astfel de intervenţie a fost solicitată la 23 decembrie 1989 de către Iliescu Ion şi generalul Militaru Nicolae, adică tocmai de către liderii „grupului complotist Iliescu” susţinut de URSS. (…)

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed