AcasăExterneRăzboi! Armata ucraineană anunță că a ucis 50 de „ocupanți ruși” în...

Război! Armata ucraineană anunță că a ucis 50 de „ocupanți ruși” în regiunea Lugansk

Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Donabs. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

UPDATE // 11:18 // Armata ucraineană a anunțat că a ucis 50 de „ocupanți ruși” în regiunea Lugansk, potrivit unui comunicat citat de AFP. Termenul „ocupanți ruși” poate desemna atât soldați ruși cât și separatiști proruși, notează AFP.

UPDATE // 11:07 // AFP a publicat imagini cu un bloc de locuințe din orașul Chuguev, Ucraina, lovit într-un bombardament. În imagini se văd pompieri care încearcă să stingă focul izbucnit la mai multe etaje ale clădirii.

 

 

UPDATE // 10:59 // Primele informații despre victimele invaziei din Ucraina, cel puțin opt persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în bombardamentele rusești, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne, potrivit Reuters.

 

UPDATE // 10:49 // Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei raportează că „două ținte neidentificate” s-au apropiat de insula Șerpilor și cer grănicerilor de la postul de frontieră Izmail să se predea. Grănicerii au ocupat poziție de apărare.

 

 

UPDATE // 10:40 // Ucrainenii anunță că au distrus patru tancuri ale armatei Federației Ruse în proximitatea orașului Harikov.

 

 

 

UPDATE // 10:30 // Militarii ucraineni au doborât cel de-al șaselea avion militar rus în regiunea Kramatorsk.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat joi că forțele sale contracarează ofensiva rusă „cu demnitate” și provoacă pierderi trupelor Moscovei, potrivit CNN.

„Forțele Naționale de Apărare, care folosesc dreptul la autoapărare conform articolului 51 din Carta Națiunilor Unite, contracarează cu demnitate încercările inamicului de a trece frontiera de stat”, a spus Ministerul într-un comunicat distribuit pe Whatsapp. „Situația este sub control. Trupele ruse suferă pierderi.”

Ministerul a mai spus că „nu au existat pierderi în rândul apărătorilor Ucrainei”.

Într-o declarație anterioară, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că a neutralizat apărarea antiaeriană ucraineană.

Potrivit CNN, informațiile nu a putut fi verificate în mod independent pentru niciuna dintre afirmații.

 

UPDATE // Imagini cu depozitul militar din Kalînivka, din Ucraina, cuprins de flăcări și fum, au apărut pe rețelele de socializare.

UPDATE // 09:45 // Momentul când o rachetă rusească lovește aeroportul din Ivano-Frankovsk, vestul Ucrainei, la 100 de km de granița cu România

UPDATE // 09:30 // Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Şedinţa CSAT va avea loc joi, la ora 11,00, la Palatul Cotroceni. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a reuniunii este inclusă tematica privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă. Klaus Iohannis a condamnat, joi dimineaţa, în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

UPDATE // 09:17 // O unitate militară din Odesa, atacată de Rusia. Șase persoane, ucise (VIDEO)

UPDATE // 09:00 // Forțele Armate ucrainene susțin că au doborât cinci avioane rusești și un elicopter militar rusesc în estul Ucrainei, în apropiere de Lugansk, scrie HotNews.

UPDATE // Mesajul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Atacuri dinspre granița cu Rusia, Belarus și Crimeea

„Astăzi, 24 februarie, la ora 5.00 Forțele Armate ale Federației Ruse au început bombardamentul intensiv al unităților noastre din est și au lansat și lovituri cu rachete-bombă pe aeroporturile din Borîspil, Ozerne, Kulbakino, Ciuhuiiv, Kramatorsk, Ciornobaiivka, și așa mai departe asupra unor obiective militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Totodată, agresorul a lansat bombardamente de artilerie ale teritoriului și așezărilor Ucrainei de-a lungul frontierei de stat.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei luptă împotriva atacului aerian. Forțele de apărare ale statului sunt pregătite de luptă, ocupate și mențin poziții defensive. Situația este sub control.

Informațiile despre parașutarea trupelor rusești la Odesa nu sunt adevărate”, transmite Statul Major al Forțelor Armate.

UPDATE // Cotidianul Wall Street Journal spune că sute de militari ucraineni se crede că ar fi fost uciși, în atacul Federației Ruse, citând surse oficiale. Alte imagini apărute pe rețelele sociale arată lansarea unor rachete BM-30 „Smerch” din Rusia spre Ucraina, zona Belgorod, în nordul Ucrainei, scrie Digi24.Ro.

UPDATE // Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața. Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv.

Livemapua.com, un serviciu care documentează atacurile conflictului ruso-ucrainean încă din 2014, a publicat o hartă cu locurile unde au fost raportate până la această oră atacuri.

 

 

UPDATE //  În imaginile care apar pe rețelele sociale, pot fi observate trupe de densat rusești parașutate în orașul ucrainean Harkov.

Între timp, în capitala Kiev au fost pornite sirenele antiaeriene, iar coloane de mașini părăsesc de urgență orașul.

 

UPDATE // Scopul operațiunii militare ofensive rusești este distrugerea statului ucrainean, confiscarea prin forță a teritoriului ucrainean și stabilirea controlului ocupațional, transmite Ministerul de Externe al Ucrainei, care cere comunității internaționale să acționeze imediat: “Doar acțiunile unite și decisive pot opri agresiunea lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei”.

UPDATE // Serviciul de Grăniceri al Ucrainei susține pe pagina de Facebook că  militarii din Belarus atacă frontiera Ucrainei împreună cu armata rusă.

 

 

 

UPDATE // Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce Vladimir Putin a declarat în zori începerea unei “operaţiuni militare” în Ucraina, conform Reuters.

Zelenski a spus că Rusia a avut atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

“Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat președintele ucrainean.

UPDATE // Publicația ucraineană Pravda scrie că instalații militare din Ucraina sunt lovite de rachete, iar o operațiune de debarcare a trupelor ruse la Marea Neagră și Azov este în desfășurare.

Ultimele Articole