x


  • EUR
    4.8736
    USD
    4.1619
string(8) "software"

Recomandările specialiștilor pentru a evita infectarea cu virusul WannaCryptor

Pentru a reduce riscul infectării cu ransomware şi pierderii datelor, utilizatorii sunt sfătuiţi să actualizeze sistemul de operare şi soluţia de securitate în regim de urgenţă.

Autor: Mircea Popa | Sursa: Money.ro | Publicat: 21.05.2017, 8:21

„În plus, utilizatorii trebuie să se asigure că soluţia de securitate pe care o folosesc poate bloca mecanismul de livrare a ameninţării WannaCryptor şi a versiunilor sale. Clienţii Bitdefender care au soluţia de securitate actualizată la zi sunt protejaţi în faţa ameninţării WannaCryptor”, potrivit datelor Bitdefender.

Iată o listă cu recomandări adresate companiilor de specialiștii Bitdefender pentru a evita infectarea cu ransomware:

– Faceţi o evidenţa clară a tuturor datelor deţinute şi a localizării lor, astfel încât infractorii să nu atace sisteme de a căror existenţa nu ştiaţi

– Faceţi recurent o copie a datelor nou intrate în companie, inclusiv a informaţiilor de pe dispozitivele angajaţilor, astfel încât recuperarea acestora să fie mai facilă în eventualitatea unei criptări

– Asiguraţi-va că datele critice/sensibile ale companiei sunt stocate şi într-o infrastructură fără conexiune la internet şi permanent monitorizată.

– Segmentaţi reţeaua. Atât pentru a optimiza traficul de reţea, cât şi accesul la date, segmentarea reţelei poate îngreuna munca unui atacator de a ajunge rapid la datele critice ale companiei. Nu ţineţi toate datele într-un singur loc care poate fi accesat de oricine din companie.
– Angajaţii trebuie informaţi în mod constant despre bunele practici în materie de securitate cibernetică. Insistaţi pe recomandarea de a nu accesa în niciun caz linkuri sau fişiere ataşate provenite de la expeditori necunoscuţi, modalitatea favorită de atac a infractorilor cibernetici.

– Puneţi la punct o strategie de comunicare internă capabilă să anunţe rapid angajaţii când un virus ajunge în reţeaua companiei.

– Înainte ca un atac să aibă loc, stabiliţi împreună cu factorii de decizie din companie dacă plătiţi recompensa cerută de către atacatori sau dacă va asumaţi pierderea datelor şi iniţiaţi o investigaţie. De regulă, atacatorii solicita recompense de mii sau zeci de mii de dolari companiilor pentru a reda utilizatorilor la accesul la datele criptate.

– Faceţi o analiză a ameninţărilor informatice cu furnizorii pentru a află ce riscuri de securitate comportă fiecare dispozitiv sau aplicaţie cumpărate de companie.

– Instruiţi echipele de securitate informatică să realizeze teste de rezistentă pentru a găsi din timp eventuale vulnerabilităţi.

 

 

Specialiştii în securitate cibernetică de la Bitdefender susţin ferm că victimele nu ar trebui să achite sumele cerute de criminalii informatici din mai multe motive:
– Nu există niciun fel de garanţie că atacatorul va onora promisiunea şi va reda accesul la date.

– În cazul în care plătesc, victimele pot fi ţintite din nou de atacatori, dat fiind că îşi construiesc în faţă infractorilor un istoric de bun platnic.

– Fiecare sumă de bani transferată va ajută dezvoltatorii de ransomware să construiască versiuni şi mai complexe şi să crească amploarea acestui fenomen. Cum atacatorii folosesc monedă virtuală (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, etc.), este practic imposibil că banii respectivi să fie urmăriţi.