Regrupare de forțe

0

Avem ținte foarte mari pentru 2013“, spune din capul locului Răzvan Furtună, șeful serviciului Erste Private Banking România. S‑ar putea crede că face această afir­mație dintr‑un optimism al omului numit în funcție de nici un an, în martie 2012, dar cifrele vehiculate, cel puțin anul trecut, indică o creștere de 16% a pieței de private banking, ceea ce ar putea susține abordarea pozitivă. În mod clar, însă, Răzvan Furtună, care a lucrat înainte la departamentul piețe financiare din cadrul BCR, nu și‑a fixat obiective îndrăz­nețe, pe baza acestei cifre. Iată un prim argument: „Dacă urmăriți ce se întâmplă cu sistemul financiar local, veți observa că interesul pentru retail se diminuează, prin urmare este loc de dezvoltare, în sensul în care companii serioase se retrag“, spune Furtună. „Este un segment pentru care noi suntem pregătiți să oferim o soluție locală și combinată cu o soluție la nivel de grup, de calitate foarte bună“, continuă acesta, în pregătirea celui de‑al doilea argument: „Toată lumea se așteaptă ca interesul pentru instrumente cu risc ridicat să fie foarte mic. Ei bine, nu este adevărat. Sunt foarte multe persoane, oameni de afaceri tineri, în general oameni care au tranzacționat și tranzacționează în România, dar și pe piețe străine, și care au nevoie de un partener cu care să stea de vobă“.

REORGANIZARE. Întregul departament de private banking al BCR se pregătește încă din 2010 să fie un partener de încredere pentru potențialii clienți. Relansarea a început, mai întâi, cu restructurarea echipei și a modelului de business, pentru adaptarea la modelul de afaceri al grupului Erste. Adică, la un model de business regăsit în toate țările din vestul Europei și care oferă clienților acces la piețele financiare locale și internaționale. Urmează, acum, procesul de rebranding. La finalul lui 2012, conducerea Erste a aprobat rebrandingul departamentului de private banking al BCR, mai exact schimbarea denumirii în Erste Private Banking, serviciu oferit prin BCR. Scopul este acela de a exista un singur brand în toate țările unde este prezentă Erste Bank. „Repoziționarea noastră vine ca un argument în plus la ceea ce înseamnă prezența noastră în topul băncilor și din dorința noastră de a rămâne și de a crește serios pe acest segment“, întărește Furtună ultimele decizii luate la vârf, anul trecut. Schimbările sunt majore și cu rezultate vizibile. De exemplu, dacă, în urmă cu trei ani, un client se califica pentru serviciile de private banking de la suma de 70.000 de euro cash, în prezent, Erste Private Banking acoperă segmente ce pornesc de la 200.000 de euro.

Valoarea portofoliului Erste Private Banking se ridică, în acest moment, la aproximativ 1 miliard de euro, iar numărul clienților, la circa 2.400. E greu de spus dacă e mult sau puțin, pentru că nu există termene de comparație, cifre statistice, dar Răzvan Furtună crede că pentru România este un succes. Întreaga piață locală de private banking se situează undeva la 4 miliarde de euro sau puțin peste această cifră. Spre comparație, Cehia are un portofoliu de private banking de circa 2–3 miliarde de euro, Austria, de aproximativ 16 miliarde, iar Polonia, de 30–40 de miliarde de euro. Dacă Erste Private Banking are 20–25% din piața de private banking locală, „este în regulă“, spune Furtună, dar și‑a propus să atingă mai mult. Sunt zone în țară unde cota de piață a Erste Private Banking, după propriul model de calcul, ajunge și la 40%.

ȚINTE. Dificultățile întâmpinate, în general, de private banking, serviciu oferit de majoritatea băncilor, vor fi transformate de către șeful Erste Private Banking, după cum spune, în oportunități. Și pentru că este sigur pe expertiza sa în produse financiare, și‑a fixat obiectivele: servicii noi. În prima parte a acestui an, Erste Private Banking va lansa două modele de manangement de portofoliu, similare ca structură, însă unul va fi pentru euro și altul pentru lei. Aceasta este o soluție profesională, ce le oferă clienților timp pentru a se putea concentra pe propria afacere. Pe de altă parte, „oamenii au nevoie de parteneri care să le găsească soluții, în primul rând, pentru a nu pierde bani“, susține Răzvan Furtună, în condițiile în care există acest pericol inflaționist, ce determină un control la nivel financiar al băncilor centrale, prin politici monetare agresive.

Șeful Erste Private Banking intențio­nează să introducă și servicii de consiliere, ceea ce se cheamă advisory, un ele­ment absolut nou pentru România. Piața se îndreaptă în această direcție, susține Răzvan Furtună, și trebuie să țină pasul, pentru a nu pierde teren în fața competiției. Clienții își doresc consiliere, așadar există o piață, spune șeful de private banking al celei mai mari bănci locale, mai ales în contextul în care volumul de informații este extrem de mare, iar participarea activă la tranzacții necesită mult timp. Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple, pentru că implementarea serviciului de consiliere depinde foarte mult de existența unor reglementări serioase, dincolo de reglementările CNVM. Și asta pentru că trebuie acoperite toate pie­țele financiare, atât cele reglementate de CNVM, cât și cele reglementate de BNR. În acest sens, Erste Private Banking încearcă să aplice standardele cele mai stricte ale ambilor reglementatori, în ambele zone de tranzacționare, pe piața de capital și ceea ce se cheamă OTC. Și în Europa se produc schimbări pe zona de consiliere investițională, în sensul că reglementările se vor modifica și vor fi mult mai stricte.

OPORTUNITĂȚI. Posibilitățile investi­țio­nale sunt destul de largi, crede șeful Erste Private Banking, pentru că sunt foarte multe piețe financiare, la care clienții pot avea acces, prin intermediul grupului Erste. Piața locală are dimensiuni încă reduse, cu o lichiditate firavă, și de aceea este destul de greu de tranzacționat aici, motiv pentru care mulți clienți ai Erste Private Banking se orientează tot mai mult către piețele internaționale. Dar nu cu accesul la piețe străine se laudă Răzvan Furtună, ci cu lansarea de către Erste a unor produse noi pe piața locală, produse structurate pe anumite active financiare, cu diferite grade de risc. Astfel, se încearcă un ajutor la dezvoltarea pieței bursiere locale, în condițiile în care componenta locală rămâne foarte importantă în portofoliul Erste Private Banking. Este o chestiune de cultură, spune Furtună. „După părerea noastră, a fost un succes și este în continuare, de aceea vrem să aducem și alte instrumente, cu levier sau fără levier“, adaugă șeful de private banking. Erste a lansat același tip de produse în Germania și Austria și urmează să listeze certificate și în Ungaria, Cehia, Croația și în Turcia. Erste este interesată să listeze certificate în Turcia, pentru că deține o companie acolo.
Ceea ce încearcă, de fapt, Erste Private Banking este să orienteze interesul clienților către investiții, și nu către conturi curente sau depozite la termen. Investițiile presupun șanse mai mari de câștig, desigur cu riscurile aferente. Răzvan Furtună afirmă că este greu de spus în ce măsură s‑a schimbat profilul clientului în România. Mai important este ca acesta să înțeleagă instrumentul care i se potrivește, conform profilului de risc. Oricum, sunt diferențe mari între investitorii locali și străini. De exemplu, un client conservator austriac are în portofoliu până la 10% acțiuni, în timp ce un client conservator local nu are acces la piața de capital. Ca tendință, profilurile de risc sunt tot mai diversificate și tot mai mari.

MIZA. Erste Private Banking mizează pe investiții, idee preluată de la grupul Erste. Aceasta este, în fond, marea problemă în România. Au existat, ani de zile, oportunități investiționale, dar oamenii nu au fost încrezători în produsele de investiții financiare, explică Furtună. El spune că puțini investitori au fost interesați, iar, între timp, oportunitățile din piețe au dispărut și acum se caută soluții pentru gestionarea banilor. În urmă cu doi ani, portofoliul consta în 10% investiții și restul depozite și conturi curente. În prezent, 52% reprezintă investiții și 48% conturi curente, ceea ce înseamnă, în opinia șefului de private banking, că există potențial. Cea mai mare parte din investiții sunt, însă, în obligațiuni, de regulă de stat. Și aceasta datorită facilităților fiscale și încrederii ridicate pe care o au investitorii în emitent. Desigur, mai departe, obligațiunile pot fi structurate pe alte active financiare, iar gradul de risc crește. Componenta locală este foarte importantă, de aceea este urmarită și în procesul managementului de portofoliu. Cât privește așteptările pentru 2013, fără a se aventura în estimări macroeconomice, Răzvan Furtună spune că așteaptă o stabilizare a pieței. Între timp, important este să identifice soluțiile pentru toți clienții, indiferent de profilul de risc. De aici și țintele ambițioase pentru acest an.