Remiterile din străinătate şi intervenţia BNR întăresc leul

Analiştii consideră că sentimentul pozitiv regional, perioada sărbătorilor, în care românii trimit în ţară bani din străinătate, dar şi o eventuală intervenţie a băncii centrale, au constituit principalele motive de întărire a leului. “Aprecierea recentă a cursului este efectul intervenţiei BNR în piaţă şi al unui sentiment pozitiv care a susţinut moneda naţională. Aşa cum am arătat şi în rapoartele publicate recent, mizăm pe o apreciere a leului, care va continua şi în perioada următoare, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a atras, în noiembrie, de pe piaţa internă, 2,2 miliarde de euro prin licitaţii în valută şi a mai programat alte licitaţii de titluri de stat în decembrie”, a declarat Nicolaie
Chideşciuc, economist-şef la ING Bank.

Analiştii estimează că leul va continua să se aprecieze, doar în cazul în care economia va oferi semnale de stabilitate. Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, spune că, în cazul în care România va avea un nou guvern, iar acordul cu Fondul Monetar Internaţional va fi respectat, atunci, anul viitor, cursul leu/euro va înregistra o întărire comparativ cu media anului 2009. Potrivit datelor BNR, în primele 11 luni ale acestui an cursul mediu leu/euro a fost de 4,2384 lei/euro.

“Leul s-a apreciat săptămâna trecută, pentru că investitorii aşteaptă o îmbunătăţire a situaţiei politice, dar şi pentru că banca centrală aplică o politică de flotare controlată a cursului”, a precizat Anghel.

În urmă cu două săptămâni, pieţele financiare emergente din regiune au suferit un şoc, după ce o companie controlată de statul din Dubai, cu datorii de 58 miliarde de dolari, a cerut un moratoriu de plată de şase luni. “Moneda naţională s-a apreciat, deoarece sentimentul regional este mult mai bun, după ce efectul negativ generat de ştirile din Dubai a trecut. Totodată, Finanţele au vândut euro către BNR, iar banca centrală a intervenit pe piaţă prin surplusul de valută”, a explicat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.

Directorul de investiţii de la Eureko, Radu Crăciun, spune că leul s-a aflat într-o mişcare regională, după ce şi celelalte monede ale statelor est-europene s-au întărit. Acesta completează că indicii bursieri din regiune au cunoscut creşteri, iar apetitul de risc al investitorilor a fost în creştere. În regiune, zlotul polonez s-a apreciat în decurs de o săptămână, cu peste 2% faţă de moneda unică şi se îndreaptă către un nivel de patru zloţi pentru un euro. Forintul a cunoscut aceeaşi tendinţă şi s-a întărit cu peste 1%, până la un curs de sub 270 de forinţi pentru un euro.

“Leul s-a întărit pentru că emisiunea de titluri de stat organizată de Ministerul de Finanţe a fost un succes, atât din punct de vedere al volumului, cât şi al preţului, dar şi pentru că, în urma alegerilor prezidenţiale, situaţia politică se va stabiliza. Pentru 2010, BNR va face un pas înainte pentru a oferi suportul monetar, un leu puternic care să nu ridice semne de întrebare”, a afirmat Adrian Mitroi, secretarul general al asociaţiei Chartered Financial Analyst (CFA) România.

Andrei Rădulescu, analist la Target Capital, spune că leul s-a apreciat după ce climatul bursier din regiune s-a îmbunătăţit, dar şi în urma comunicării datelor optimiste legate de o contracţie economică trimestrială de doar 0,6%. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în al treilea trimestru al anului, agricultura, industria, activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi au fost segmentele care au ieşit din recesiune, în timp ce construcţiile şi comerţul sunt încă în criză.

“Leul s-a apreciat după ce BNR a injectat în piaţă euro, pentru a-şi menţine rolul de creditor net. Pe termen scurt, remiterile românilor din străinătate vor compensa orice rezultat al alegerilor, iar moneda naţională se va întări către nivelul de 4,1 lei/euro”, a adăugat un dealer din piaţa valutară.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed