Rețeta simplă pentru coliva tradițională

0

Rețeta simplă pentru coliva tradițională. Coliva tradițională este un preparat prezent la ceremoniile religioase închinate celor care nu mai sunt dintre noi.

Având în vedere că grâul este hrana trupului omenesc, acest ingredient stă la baza rețetei pentru colivă.

Sunt și persoane care adoră însă acest preparat pentru gustul său. Este delicios și are și o textură deosebită.

Dacă vrei să îl prepari acasă, iată rețeta tradițională pentru colivă. Ai nevoie de ingredientele următoare:

Rețeta simplă pentru coliva tradițională

  • 500 g arpacas
  • 350 g zahar
  • 350 g nuca
  • 6 pliculete zahar vanilat
  • 5 lingurite coaja de lamaie
  • 100 g stafide
  • 1 pachet zahar pudra pentru ornat

Prima oară se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte’.

Se alege între timp nuca, se separă miejii, iar cei mai frumoși sunt păstrați pentru ornat. Restul se dau la măcinat.

Ulterior, în arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

În momentul în care arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.

Astfel, de abia dimineața începe prepararea rețetei pentru colivă. Arpacașul se amestecă cu nucă, zahăr vanilat, coajă de lămâie, dar și stafide sau alte ingrediente după preferințe.

Când totul e amestecat bine ,punem coliva într-o farfurie și o ornăm. Deasupra se adaugă cacao, nucă de cocos, ori bomboane sau miez de nucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.