Revista presei 1.10.2010 – Cât costă rovinieta electronică. Ce amenzi şi despăgubiri plătesc cei care nu o cumpără

0

Gândul: De la 1 octombrie, Compania de Autostrăzi introduce rovinieta electronică. Tarifele nu se modifică. Controlul se va face automat, iar amenzile vor fi trimise acasă. Cei care vor fi surprinşi în trafic, de camerele video sau de echipe de controlori, fără documente care să ateste plata acesteia vor primi acasă amenzile, care variază între 250 şi 4.500 lei. În plus, pe lângă amenzi, vor trebui să achite şi despăgubiri, în funcţie de tipul vehiculului, între 28 şi 1.210 euro. De exemplu, posesorii de autoturisme care nu vor avea rovinietă riscă amenzi între 250 şi 500 de lei.

Pentru autoturisme tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale este de 28 de euro, de 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masă până la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri. Citeşte mai departe pe Gândul.

România Liberă: Fiscul vinde sistemele de irigaţii. Statul scoate la mezat sistemele de irigaţii din Galaţi. În dosarul de executare silită  85378/21.11.2008, ANAF a scos la licitaţie încă o parte din activele OUAI Vameş, cele din zona comunei Piscu, după ce anul trecut avuseseră o soartă asemănătoare instalaţiile din zona localităţilor Şendreni, Braniştea şi Vameş. Practic, aceste operaţiuni fiscale înseamnă dispariţia instalaţiilor de irigat de pe un segment de aproximativ 40 km din Lunca Siretului. În total, statul va încasa din vânzarea instalaţiilor de la Piscu două miliarde de lei vechi, suma fiind infimă pe lângă valoarea producţiilor agricole suplimentare ce ar putea fi obţinute prin irigarea terenurilor respective.

Dailybusiness.ro: Cum fug veniturile de supraimpozitarea muncii. Romania are doar 30.000 de venituri de peste 2.000 de euro pe cartea de munca, la o populatie de 20 milioane de oameni, din cauza ca impozitele mari pe cartea de munca determina romanii sa isi mute veniturile pe alte forme de contracte, mai putin taxate, a spus Gabriel Biris (foto), partener in cadrul firmei de avocatura Biris&Goran. „Din cauza apasarii (fiscale – n.r.) mari de pe cartea de munca, se merge pe celelalte variante”, a spus Gabriel Biris.

Adevărul: Au scăpat de TVA, dar nu şi de impozit. Dezvoltatorii imobiliari care şi-au construit case pe persoană fizică, fentând Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), plătesc acum sume suplimentare ca impozit pe proprietăţile rezidenţiale multiple. Sfârşitul lunii septembrie a însemnat pentru deţinătorii mai multor case un termen de plată care le-a uşurat serios buzunarele.

Cei care au construit mai multe locuinţe pe persoană fizică au scăpat ca prin urechile acului de plata TVA retroactiv pentru proprietăţile lor.

Acum însă, aceşti dezvoltatori plătesc impozit pentru fiecare casă în plus în afara celei în care locuiesc. În principiu, dezvoltatorii vizaţi de aceste noi măsuri nu au o problemă cu cuantumul impozitului de plătit, dar le e greu să calculeze cât trebuie să dea acum.

Capital: Războiul pentru privilegiul de a ridica deşeurile locuitorilor Capitalei a început. Participă oameni de afaceri, birocraţi şi politicieni. Miza disputei se scrie cu zece cifre.

De câteva luni, consilierii generali refuză să aprobe straegia de salubrizare a Capitalei, propusă de primarul Sorin Oprescu. Oficial, aleşii nu sunt de acord cu unele prevederi ale proiectului, cum ar fi obligaţia bucureştenilor de a spăla trotuarele din faţa casei în zilele de sâmbătă.