Revista presei 14.01.2011 – De ce şi-au redus din profituri benzinarii austrieci

ZF: Petrom a plătit anul trecut 40 mil. euro după un control al ANAF. Petrom, cea mai mare companie locală, a plătit anul trecut o sumă de 40 de milioane de euro impusă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în urma depistării în evidenţele contabile ale societăţii a unor cheltuieli înregistrate ca fiind deductibile, dar care nu se înscriau în acest regim.

România liberă: De ce şi-au redus din profituri benzinarii austrieci.
Deşi Austria a majorat substanţial accizele, preţul final al benzinei a crescut cu acelaşi procent ca în restul UE. Diferenţa a intrat exclusiv în buzunarele statului. Preţul benzinei a crescut cu mai mult de 6% în ultima lună şi jumătate în toată Europa, la fel ca în România. Motivul principal: producătorii au operat o majorare cu până la 10% a preţului brut, fără taxe, inclusiv pentru a acoperi scumpirea petrolului. În două cazuri, însă – România şi Austria -, statul a operat şi modificări de accize de la 1 ianuarie 2011. Aceasta este singura asemănare dintre cele două ţări. Diferenţa este că în Austria preţul la producător aproape a stagnat, în timp ce în România au crescut ambele componente: benzină şi taxe.

Gândul: Tranzacţiile cu apartamente şi clădiri, nule fără certificatul energetic. MDRT lucrează la elaborarea unui proiect care va modifica legea privind performanţa energetică a clădirilor, urmând să fie introduse sancţiuni în cazul lipsei certificatului energetic. Tranzacţiile cu apartamente, dar şi cu clădiri nou construite ar putea fi lovite de nulitate dacă vânzătorul nu va prezenta şi un certificat energetic. MDRT  intenţionează să modifice actuala legislaţie în domeniu pentru introducerea de sancţiuni pentru cei care nu au obţinut de la un auditor energetic acreditat documentul numit certificatul de performanţă energetică al clădirii.

EVZ: Un tsunami energetic va lovi România în curând. Gadgeturile pe val care au fost prezentate la târgul din Las Vegas CES 2011 vor ajunge rapid şi pe piaţa noastră. Vestea bună este că o parte dintre ele deja au atins „ţărmul românesc”. După ce unul dintre cele mai mari târguri de electronice din lume s-a încheiat, o parte din produsele prezentate acolo au început deja să apară prin magazinele lumii. România nu este nici ea ocolită de noile tehnologii, mai ales că acestea vor ajunge la noi în prima parte a acestui an.

Capital: Peste două săptămâni trebuie să dăm bani la FMI. Acordul actual pe care România îl are cu Fondul Monetar Internațional expiră în luna mai a acestui an, iar primii bani ar trebui dați pe data de 6 august 2012, conform calendarului de rambursare existent pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Adevărul: „Anul groazei“ pentru Trichet la Banca Europeană. Ultimul an de mandat al lui Jean-Claude Trichet la şefia Băncii Centrale Europene va fi un coşmar, cred analiştii. Banca Europeană a menţinut ieri dobânda de politică monetară la minimul-record de 1%, iar Trichet a recunoscut că presiunile asupra inflaţiei se intensifică.  Anul 2011 va fi cel mai greu pentru Jean Claude-Trichet la şefia Băncii Centrale Europene (BCE). În contextul în care criza datoriilor suverane se adânceşte, el trebuie să ia decizii importante privind achiziţia de titluri guvernamentale sau majorarea dobânzii de politică monetară, susţin analiştii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed