Revista presei economice de marţi, 13 noiembrie

0

Creditele ipotecare trag profitul BRD la 1 mil. €/zi, scrie Business Standard. BRD-Groupe Société Générale, subsidiara locala a bancii franceze Societe Generale si al doilea jucator din piata dupa valoarea activelor, a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului, un profit net la nivel de banca de 207 milioane de euro, in crestere cu 43% fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2006. Citeşte.

Credite ipotecare vor ajunge la sapte la suta din PIB in 2009, mai puteţi citi în Standard. Ponderea creditului ipotecar in produsul intern brut (PIB) va creste de la circa 3% in prezent la 7% la sfarsitul anului 2009, a declarat, ieri, Martin Skopek, vicepresedintele Bancii Comerciale Romane (BCR). Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca de pe piata dupa active, a acordat, in al treilea trimestru al acestui an, credite ipotecare de un miliard de lei (300 milioane de euro), valoare de cinci ori mai mare decat in intervalul similar din 2006. Articolul complet.

Creditele ipotecare se vor dubla în următorii doi ani, anunţă şi Adevărul. Oficialii Băncii Comerciale Române consideră că împrumuturile pentru locuinţe vor ajunge să reprezinte, până în 2009, aproximativ 7% din PIB. Ponderea creditelor ipotecare în Produsul Intern Brut al ţării noastre este cea mai scăzută din regiune. Ceea ce înseamnă că potenţialul de dezvoltare al acestui segment de creditare este cel mai mare din zonă. Estimările oficialilor Băncii Comerciale Române arată cel puţin o dublare în următorii doi ani. Citeşte această ştire.

Şi cei de la Gardianul scriu astăzi despre creditele ipotecare. Majoritatea romanilor prefera sa se imprumute in euro atunci cand isi cumpara sau construiesc o casa. Potrivit oficialilor Bancii Comerciale Romane (BCR), aproximativ 95% din totalul creditelor imobiliare si ipotecare acordate de bancile din Romania sunt in moneda europeana. Află mai mult.

Se ingroasa gluma: inflatie 6,84%, euro – 3,44 lei, anunţă Cotidianul . Leul pica, inflatia explodeaza, bursa scade incontinuu. Se pare ca perioada de lux economic a Romaniei a luat sfirsit. Inflatia in luna octombrie a fost de 0,98%, in principal din cauza cresterii de 1,3% a preturilor la alimente. Influentata si de anuntul Institutului National de Statistica, moneda nationala a mai pierdut ieri 3 bani, iar raportul euro/leu a atins maximul anului cu o valoare de 3,44 lei/euro. La Bursa de Valori Bucuresti, scaderile din ultimele doua saptamini au continuat, de aceasta data ceva mai agresiv. Indicele compozit al pietei BET-C a scazut cu 2,25%, iar cel al SIF-urilor, BET-FI, cu 2,99%. Materialul complet.

Inflatia sare la 6,8%, cel mai ridicat nivel din iulie anul trecut, informează Ziarul Financiar. Rata anuala a inflatiei a inregistrat un nou maxim urcand in luna octombrie la 6,84%, cu doua puncte procentuale peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Lun octombrie a adus o majorare a preturilor de consum cu 0,97% fata de septembrie, astfel incat, in primele zece luni ale anului, inflatia a urcat la 4,91%, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Mai mult, aici.

Inflatia ne-a slabit moneda: 3,4414 lei pentru un euro, titrează Evenimentul Zilei. Leul a continuat sa se deprecieze ieri. De aceasta data, leul a pierdut teren in fata monedei europene din cauza ratei inflatiei anuntate de Institutul National pentru Statistica: 0,97% in luna octombrie. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 3,4414 lei pentru un euro, cu 3,02 bani peste raportul anuntat vineri. Citeşte acest articol.

BNR a anuntat, ieri, cel mai ridicat curs al euro din ultimul an, mai citiţi în Gardianul. Moneda nationala continua sa se deprecieze fata de euro, cursul de referinta anuntat, ieri, de Banca Nationala a României (BNR), de 3,4414 lei/euro, situându-se la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimele 12 luni. Află mai mult.

Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, informează şi Gândul. Moneda naţională îşi continuă deprecierea, cursul de referinţă anunţat, ieri, de Banca Naţională a României (BNR), de 3,4414 lei/euro, plasându-se la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimul an. La 29 noiembrie 2006, BNR a anunţat o rată de referinţă de 3,4625 lei/euro. Citeşte complet.

Economia intra in zona de alarma, titrează România Liberă. Accelerarea inflatiei in octombrie la un nivel nemaiintalnit in ultimele 16 luni confirma ingrijorarile analistilor marilor agentii de rating, apasa pe aversiunea fata de risc a investitorilor straini, care depreciaza leul, erodeaza puterea de cumparare a oamenilor si ar putea scumpi creditele. Află mai multe informaţii aici.