Revista presei economice, luni, 19 noiembrie

Companiile si bancile vad un leu mai slab in 2008, anunţă Business Standard. Companiile din Romania, contactate de Business Standard, vad un leu mai slab in 2008 comparativ cu prognozele avansate de autoritati, calculul bugetelor pentru anul viitor fiind facut pe un curs de schimb intre 3,4-3,65 lei/euro. Comisia Nationala de Prognoza(CNP) estimeaza pentru anul 2008 un curs mediu de numai 3,30 lei/euro. Citeşte acest articol.

Din Standard mai aflaţi că Nuclearelectrica scapa de datorii de peste 430 mil. euro. Statul a anulat, in luna octombrie a acestui an, datorii bugetare ale producatorului de electricitate Nuclearelectrica, in suma totala de peste 1,4 miliarde lei (430 milioane de euro), potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), furnizate de NewsIn. Potrivit oficialilor MEF, aceasta masura nu a necesitat notificarea prealabila a Comisiei Europene, deoarece investitiile din sectorul nuclear sunt exceptate de la aplicarea legislatiei privind acordarea ajutorului de stat. Află mai mult.

Romania are a sasea crestere de trafic aerian din lume, însă infrastructura ramine la nivelul lui ’89, scrie Cotidianul.  Potrivit Asociatiei Internationale pentru Transport Aerian (IATA), Romania va inregistra in perioada 2005-2009 o crestere a traficului aerian de pasageri de 8,5%, evolutie depasita doar de Polonia (11,2%), China (9,6%), Cehia (9,5%), Qatar (9,2%) si de Turcia (8,9%). Lipsa unei strategii coerente elaborate de Ministerul Transporturilor face ca aceasta crestere sa nu fie insotita si de o dezvoltare a serviciilor oferite de aeroporturi. Citeşte aici.

Cotidianul de astăzi scrie şi cum se poate înfiinţa un offshore. Oricine poate avea propria firma offshore, intr-un paradis fiscal, spune avocatul Razvan Pasculescu, membru al Asociatiei Baroului American si asociat in cadrul companiei Protocol International Ltd. Societatea este o firma de avocatura din cadrul Katzman&Schindler, o companie israeliano-americana care ofera, cum ii place sa spuna, „servicii speciale juridice“. Pentru 4.000 de euro, un client poate deschide o companie offshore, bucurindu-se de reducerea taxelor, insa viitorul actionar este „la vedere“, putind fi identificat de oricine verifica registrul firmelor din tara respectiva. Pentru o suma de circa 7.000-8.000 de euro, clientul are o firma offshore in care actionarul este ascuns si unde exista actionari nominali persoane fizice si directori nominali, trecuti in actele publice, dar care sint simple paravane pentru adevaratul actionar. Mai mult, aici.

Ziarul Financiar susţine că au fost noua luni negre pentru companiile de asigurari. Primele noua luni ale acestui an au fost negre pentru cei mai mari asiguratori de pe piata, majoritatea inregistrand pierderi masive, dupa ce in aceeasi perioada din 2006 au mers pe profit. Pierderile au fost cauzate, in principal, de cresterea ratei daunei pe segmentul auto, dar si de producerea unor evenimente care au costat milioane de euro. Citeşte.

Analistii prevad o depreciere continua a monedei nationale, scriu cei de la Gardianul. Analistii economici pariaza pe un leu din ce in ce mai slab påna la sfårsitul anului, in ciuda optimismului oficialilor bancii centrale, care spera intr-o revenire a monedei nationale. Chiar si cu valuta trimisa de romånii care muncesc in strainatate, analistii nu vad o intarire a leului. Aceasta, pentru ca in luna decembrie se anunta importuri masive de bunuri, ca in fiecare an. In aceste conditii, prognozele analistilor indica un curs de 3,6 lei/euro in ultima luna a anului. Află mai mult, aici.

România nu are niciun oraş în top 150 al atracţiilor turistice mondiale, informează Adevărul. Niciun oraş din România nu a reuşit să se claseze în topul 150 al destinaţiilor turistice cele mai apreciate din lume, realizat de compania de cercetare a pieţei Euromonitor Internaţional. Operatorii autohtoni din turism consideră că este posibil ca Bucureştiul să se transforme într-un punct de atracţie turistică la nivel mondial, însă în următorii patru-cinci ani. Aceasta dacă se vor rezolva unele probleme mai vechi precum renovarea centrului istoric, organizarea de trasee şi puncte de informare turistică. Citeşte complet articolul.

Gândul anunţă că românii sunt ultimii în Europa la plata cu cardul. Plata cu cardul este o modă care încă nu a prins în rândul majorităţii românilor. Când efectuează plăţi fără numerar (non-cash) ei preferă să le realizeze cu ordinele de plată. Într-o analiză publicată săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană (BCR) reiese că în România 9,5% din plăţile non-cash au fost făcute cu cardul, ceea ce situează ţara noastră pe ultima poziţie în rândul celor 27 membre ale Uniunii Europene la acest capitol. Materialul complet.

Noul sef al bancii americane Merrill Lynch ar putea primi anual peste 93 de milioane de euro daca isi indeplineste obiectivele, scrie Evenimentul Zilei. Viitorul sef al Merrill Lynch, John Thain, a aflat ca va primi o prima de instalare de peste 21 de milioane de lire sterline (aproape 29,5 milioane de euro). Drept rasplata a faptului ca a acceptat sa preia scaunul „fierbinte” de sef al institutiei financiare care se afla in incurcatura in aceasta perioada, Thain va incasa un bonus de peste zece milioane de euro, iar de restul sumei va primi actiuni.  Citeşte mai mult.

Fondul Proprietatea incepe platile, titrează România Liberă. Fostii proprietari ai imobilelor confiscate de regimul comunist care au optat pentru numerar in locul actiunilor la Fondul Proprietatea vor putea primi despagubirile incepand de marti, 20 noiembrie. Pana la 16 noiembrie, numarul total al persoanelor care au depus cereri, la sediul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), atat pentru numerar, cat si pentru actiuni, este de 1.748. Citeşte.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed