Revista presei economice, marti, 17 februarie 2009

0
Revista presei economice, marti, 17 februarie 2009

Raiffeisen – Daca BNR reduce rezerva, banii fug a doua zi afara, citim in Business Standard. Seful Raiffeisen Bank Romania, situata in topul celor mai mari jucatori de pe piata locala dupa active, afirma ca banca pe care o conduce are suficienta marja de manevra, fara injectia de lichiditate, pe care o asteapta institutiile de credit austriece de la Comisia Europeana. Materialul complet.

Strainii si-au pastrat in bancile romanesti 5,57 miliarde euro, a aflat Financiarul. O parte dintre strainii sau fondurile internationale care si-au plasat banii in depozite bancare la institutii din Europa emergenta au inceput sa isi lichideze plasamentele. Totusi, sistemul bancar din tara noastra ar putea avea avantajul unor dobanzi mai ridicate decat in alte state din Europa Centrala si de Est. Citeste stirea.

Pesimismul austriecilor a scufundat Bursa de la Bucuresti, crede Ziarul Financiar. Bursa de la Bucuresti a consemnat ieri una dintre cele mai proaste sedinte de la inceputul anului, cu o corectie de 4,5% la nivelul indicelui BET, insa cel mai afectat sector a fost cel financiar-bancar. Indicele societatilor financiare, BET-FI, a consemnat pe parcursul sedintei corectii de pana la 8% coborand sub pragul suport de 9.000 de puncte, insa si-a temperat din scadere pe finalul sedintei. Citeste tot.

Stoica face concurenta BVB cu o platforma alternativa, aflam din Business Standard. Proiectele de dezvoltare de platforme de tranzactionare alternative la sistemul operat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se inmultesc, in ciuda caderii pietei bursiere si a lipsei de apetit din partea investitorilor. Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB, a conceput o platforma alternativa de tranzactionare, realizata la societatea de brokeraj Bucuresti Global Invest (BGI). Noua platforma ar urma sa devina functionala in circa trei luni, potrivit lui Stoica, consultantul BGI in proiectul mentionat. Materialul complet.

Preţurile apartamentelor scad cu 30% până la sfârşitul lui 2009, estimeaza Cotidianul. Analiştii Cushman&Wakefield spun că în 2009 investiţiile pe ansamblul pieţei imobiliare se vor reduce cu până la 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Marii jucători se vor concentra pe pieţele cu un potenţial mai ridicat precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Declinul pieţei rezidenţiale va continua. Citeste mai mult.

Investiţiile imobiliare se prăbuşesc, constata Evenimentul Zilei. Volumul investiţiilor imobiliare va fi anul acesta cu până la 80% mai mic faţă de anul trecut, pe fondul crizei financiare, estimează analiştii companiei Cushman & Wakefield. Aceştia consideră că România este privită acum ca o piaţă terţiară de către investitori, iar pentru aceştia e prioritar acum să-şi consolideze investiţiile pe pieţe cu un potenţial mai ridicat, precum Polonia sau Cehia. Citeste tot.

Taxa auto triplată scade cu 30%, aflam din Gandul. Noua taxă auto va avea o valoare dublă decât cea percepută în iulie 2008, arată „surse ministeriale”, care declară că Guvernul a cerut acordul Comisiei Europene (CE) în acest sens. Propunerea este înlocuirea actualei valori a taxei, triplă faţă de cea din vara lui 2008, cu una dublă faţă de valoarea de atunci. Modul de calcul rămâne acelaşi, doar coeficienţii de calcul se modifică. În plus, modificarea coeficienţilor ar duce şi la creşterea cuantumului de plată pentru maşinile non-euro sau cu standard de poluare Euro 1, cazuri în care taxa va creşte, dar nu semnificativ”, au indicat sursele. Materialul complet.

Lacăt pe uşa cabinetelor medicale, titreaza Adevarul. Medicii de familie afirmă că diminuarea cu 40,69% a bugetului asistenţei medicale primare, aplicată de Executiv, îi aruncă în faliment. Ca măsură de protest faţă de această decizie, majoritatea cabinetelor medicale vor fi închise în toată ţara, timp de trei zile, între 18 şi 20 februarie. Citeste tot.

Guvernul ne dă impozit pe pâine, citim in Cotidianul. Fără să facă valuri, noul guvern a trecut la fiscalizarea agriculturii de la 1 ianuarie, impozitând cu 2% veniturile din produsele agricole recoltate de pe terenurile proprietate privată sau luate în arendă, măsură anulată an de an din cauza calamităţilor care au lovit agricultorii. Afla mai mult.

Soldul european al Romaniei: minus 3 miliarde euro, crede Romania Libera. Premierul Boc a declarat ieri ca, de la intrarea in Uniunea Europeana, Romania a dat mai multi bani la bugetul comunitar decat a primit. Cifrele arata ca balanta nu este chiar pe minus, dar ca daca lucrurile nu se indreapta urgent, are toate sansele sa ajunga acolo. Citeste tot.

Sistemul financiar romanesc nu a fost inca lovit puternic de criza, citim in Gardianul. Impactul crizei financiare globale asupra sistemului financiar românesc a fost relativ limitat, pâna în prezent, potrivit membrilor Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF), care au analizat, ieri, intr-o sedinta ordinara situatia curenta a sistemului financiar românesc, a anuntat Banca Nationala a României (BNR). Afla mai mult.

Guvernul nu are bani pentru Peleş, aflam din Jurnalul National. Soarta Castelului Peleş se află într-o zonă a incertitudinii. Peleşul a fost restituit în natură familiei regale, convenindu-se de principiu să fie răscumpărat de statul român pentru a rămâne în continuare un muzeu. Ministerul Culturii s-a angajat şi la răscumpărarea Foişorului şi a anexelor. Deşi până la 1 martie 2010 a rămas doar un an, negocierile cu familia regală sunt practic oprite. Materialul complet.

Cresterile salarile vor duce la dezastru, citim in Ziua. Societatea Academica din Romania (SAR) estimeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 4,4%, dublu fata de aprecierile guvernantilor carora le recomanda intari­rea controlului asupra chel­tuielilor publice, mergand pana la inghetarea salariilor bugetarilor. "E mult mai important ca acum Guvernul sa dea dovada de responsa­bilitate, decat ca partidele componente sa isi respecte promisiunile electorale anterioare", apreciaza expertii SAR, care au lansat ieri, la Bucuresti, intr-o dezbatere, Raportul de analiza si prognoza pentru anul in curs. Citeste mai mult.