Revista presei internaţionale, joi, 26 iunie

FED rămâne pe poziţii în timp ce Trichet indică o majorare de dobândă, titrează Financial Times. În comunicatul pe marginea deciziei, Rezerva Federală invocă îngrijorări la adresa inflaţiei, însă nu identifică inflaţia ca fiind riscul dominant. FED-ul îşi rezervă opţiunea de a scumpi creditul în viitorul apropiat, însă în acest moment nu transmite dacă o va face sau nu. Conform aşteptărilor, dobânda de referinţă în Statele Unite a rămas neschimbată, la 2 procente. În urma deciziei, acţiunile de pe bursele americane s-au apreciat, interpretarea pieţei fiind că Rezerva Federală nu consideră majorarea dobânzii o prioritate în acest moment. Dolarul a pierdut teren faţă de euro şi a închis la nivelul de 1,5665. Comunicatul aduce o îmbunătăţire a termenilor folosiţi în ultima perioadă pe marginea stării economiei: „activitatea economică se extinde în continuare, reflectând parţial o anumită consolidare a cheltuielilor consumatorilor”. În acelaşi timp, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Calude Trichet şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu inflaţia şi cu creşterile salariale masive. El a cimentat astfel convingerea potrivit căreia BCE va majora dobânda cheie cu 0,25%, în cadrul următoarei şedinţe de politică monetară. Oficialii Băncii Centrale Europene se aşteapta ca inflaţia în zona euro, care a atins maximul ultimilor 16 ani, respectiv 3,7 procente în luna mai, să se menţină ridicată în perioada următoare.

De la secţiunea economică a cotidianului The Guardian aflăm că Anglo American nu se abate de la poziţia adoptată în cazul investiţiei din Zimbabwe. Gigantul minier insistă asupra deciziei controversate de a investi sute de milioane de lire sterline într-o mină de platină din Zimbabwe, în ciuda ciriticilor dure venite din întreaga lume. Reprezentanţii companiei au declarat că, pe termen lung, populaţia va beneficia de pe urma proiectului. „Dezvoltarea responsabilă a minei de la Unki va genera un business viabil pe termen lung care va avea o contribuţie importantă la viitorul economic al ţării”, se arată într-un comunicat al Anglo American.

„Vânzarea Deutsche Post, la un pas de finalizare”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Potrivit anunţului de aseară al concernului mamă Deutsche Post, şeful Postbank, Woflgang Klein a demisionat din funcţia de membru în consiliul de administraţie al Poştei Germane. Mutarea este de natură să evite potenţiale conflicte de interese care ar putea decurge din această calitate dublă. Klein îşi păstrează funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al băncii. Potrivit analiştilor, demisia ar indica faptul că negocierile pentru o posibilă preluare a băncii au intrat în linie dreaptă. Speculaţiile au fost confirmate în mare parte de către Poşta Germană. Din comunicat aflăm că discuţiile cu ofertanţii se află într-o fază avansată.

Anheuser se pregăteşte să respingă oferta InBev, titrează cotdianul The Wall Street Journal. Producătorul american trece în poziţie defensivă faţă de oferta de preluare ostilă a belgienilor de la InBev. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, în următoarele zile am putea asista la o confruntare spectaculoasă între cei doi giganţi din domeniul berii. Potrivit aceloraşi surse, americanii consideră că oferta subevaluează cu mult pe producătorul Budweiser şi intenţionează să propună în cel mai scurt timp un plan propriu de restructurare. Planul ar consta în vânzarea de active ce nu ţin de activitatea de bază. Printre acestea se numără şi câteva parcuri tematice. Prin vânzarea acestora, Anheuser ar putea să impulsioneze valoarea acţiunilor pe bursă. Este totşi puţin probabil ca această strategie să-i determine pe cei de la InBev să renunţe la planul de preluare. Compania cu sediul central la Leuven, în Belgia, s-ar putea adresa direct acţionarilor. Într-un asemenea scenariu, americanilor le-ar rămâne foarte puţin spaţiu de manevră

„Resolution pune presiune asupra Bradgord and Bingley”, aflăm de la secţiunea economică a cotidianului The Times. Fondul lui Clive Cowdery, unul dintre acţionarii activişti de la B and B, pune presiune asupra creditorului ipotecare pentru ca acesta să ofere acces nelimitat la situaţia contabilă. După o zi de negocieri tensionate, discuţiile au eşuat, pe fondul îngrijorărilor potrivit cărora Resolution intenţionează să preia controlul total al Bradford and Bingley. În urma negocierilor, Resolution, care se bucură de consultanţă din partea Lazard, a publicat detaliile complete ale infuziei propuse, în valoare de 400 de milioane de lire sterline. Mutarea a fost de natură să îi sensibilizeze pe acţionarii băncii iotecare britanice.

Siemens ar putea concedia 15.000 de angajaţi, titrează Handelsblatt în exclusivitate. Măsurile de restructurare ar putea fi mult mai dure decât se aştepta iniţial. Sindicatele sunt puse în gardă de speculaţiile potrivit cărora, concernul german de inginerie ar putea disponibiliza între 10.000 şi 15.000 de angajaţi. Reducerile de personal s-ar putea produce atât pe partea de administraţie cât şi pe cea de distribuţie. Cotidianul german sitează surse din cadrul sindicatelor. În momentul de faţă, pentru Siemens lucrează 435.000 de oameni la nivel global. Aproximativ o treime dintre aceştia îşi desfăşoară activitatea în Germnania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed