Revista presei interne 22.02.2010 – Cum am devenit in 3 ani tara de malluri

0

Romania a fost in ultimii trei ani cea mai importanta tinta de investitii din regiune pentru companiile de dezvoltare imobiliara, care au atacat piata cu 33 de centre comerciale noi, in urma unor investitii de aproximativ 2,5 miliarde de euro, arata o analiza a Ziarului Financiar. Cu alte cuvinte, in medie, la fiecare cinci saptamani a fost inaugurat cate un nou centru comercial, fie in Capitala, fie in marile orase precum Cluj sau Constanta, dar si in localitati mai mici, precum Piatra-Neamt, Buzau sau Alba Iulia.

Criza economică din Grecia afectează deja, într-o oarecare măsură, şi România. Vântul rece care bate dinspre sudul Peninsulei Balcanice dă deja fiori multor companii autohtone, crede Capital. Cu o datorie publică de peste 100% din produsul intern brut, cu un deficit bugetar de 12,7% din PIB, cu un aparat bugetar stufos, costisitor şi extrem de rezistent la schimbări, cu o economie bazată preponderent pe servicii, Grecia pare să fi devenit, în ultimele săptămâni, oaia neagră a finanţelor mondiale.

Acţiunile BVB au fost tranzacţionate în timpul votării, citim in Bursa. Două tabere, reunind cei mai influenţi acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti, şi-au negociat, vineri seara, pe holurile Hotelului Intercontinental, fiecare scaun în Consiliul de Administraţie al BVB, după ce Stere Farmache a fost reales preşedinte, din primul tur, cu o majoritate de 57% din voturi. Zarurile păreau să fi fost aruncate cu o săptămână în urmă pentru cei mai mulţi dintre susţinătorii lui Stere Farmache, aceştia fiind încredinţaţi că vor obţine cu uşurinţă un loc în CA-ul Bursei.

Citeste si

Revista presei internaţionale 22.02.2010 – Investigaţia atacurilor cibernetice asupra Google este aproape de final

Bancile relaxeaza creditele ipotecare ne anunta Financiarul. Scaderi de marje, dobanzi mai mici, ponderi mai mari de finantare din valoarea locuintei – acestea par a fi coordonatele pietei creditelor imobiliare de la inceputul acestui an. O serie de banci au anuntat ieftiniri chiar si de trei procente ale imprumuturilor ipotecare, tendinta fiind trasata de la finele anului trecut de marile banci din tara noastra. Acum, BNR spune ca asis¬tam la o pozitionare pe segmentul finantarilor ipotecare.

De ce dă BNR un milion de euro pe 12 jeepuri – raspunsul il gasim in cotidianul Gandul. După ce anul trecut a înregistrat un profit net de peste 70 de milioane de euro, Banca Naţională a României (BNR) „a ieşit la cumpărături”. Parcul auto al BNR va fi îmbogăţit în scurt timp cu 12 maşini de teren pentru care va plăti 996.720 de euro, conform anunţului de pe platforma de licitaţii publice „e-licitaţie”, publicat pe 21 ianuarie. Întrebaţi dacă suma de un milion nu este în contradicţie cu situaţia actuală a economiei naţionale, sau a statului, care se împrumută pentru a plăti pensiile şi salariile, oficialii BNR subliniază că situaţia este foarte simplă: fie cheltuiesc banii pe care îi au, fie îi distrug, pentru că statului nu îi pot da bani.

Citeste si

Revista presei internaţionale 22.02.2010 – Viitorul euro este în pericol, chiar dacă Grecia va fi salvată, crede miliardarul George Soros

Adevarul a calculat ce rată lunară plătim pentru „Prima Casă 2“. Odată cu creşterea garanţiei acordate de stat la contractarea unui împrumut, costurile lunare, avansul şi venitul minim solicitat sunt mai mari. „Prima Casă“ este garantată în limita a 60.000 de euro pentru locuinţele vechi şi 70.000 de euro pentru cele încă neîncepute. Asociaţiile primesc 75.000 de euro.  Dacă în cazul locuinţelor vechi achiziţionate prin programul guvernamental „Prima Casă” lucrurile nu s-au schimbat, pentru imobilele ce urmează să fie construite, noua formă a adus anumite modificări.

Sebastian Vlădescu declara pentru Money.ro ca toate pensiile trebuie impozitate. Singurul om pe care statul l-a rechemat în postul de ministru al Finanţelor, în ultimii 20 de ani, Sebastian Vlădescu, a acordat un interviu în exclusivitate MONEY.ro în care dezvăluie „celor pe care îi reglementează” gândurile sale despre impozitul forfetar, de ce avem salarii mici sau iminenţa impozitării tuturor pensiilor. Mai spune cum vede taxarea proprietăţilor, cum e gata ministerul să angajeze absolvenţi de Harvard, ce caută Dan Bitman şi Andrei Gheorghe la Finanţe şi dezvăluie numele purtătorului său de cuvânt.

Cum se plăteşte impozitul pe profit se intreaba Evenimentul Zilei. Plata anticipată a impozitului pe profit a intrat în vigoare începând cu 2010 pentru toate firmele. Cu toate acestea, mulţi contabili şi consultanţi fiscali încă nu ştiu cum să aplice prevederile Codului Fiscal, pe care le consideră neclare. Şi asta deoarece reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) încă nu au explicat ce impozit vor trebui să achite companiile care au fost pe pierdere anul trecut, microîntreprinderile care au plătit impozit de 3% pe venit sau firmele care şi-au suspendat activitatea, spune Luminiţa Hosu, director economic la Expert Star Consulting.

Patriciu pregateste terenul pentru noi investitii imobiliare sustine Wall Street. Fondul german Rutley European Property Limited, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu prin intermediul companiei Black Sea Global Properties Limited (BSGP), isi va schimba politica de investitii, astfel incat sa permita noi tranzactii imobiliare dupa data de 31 decembrie 2009.

Cat de sigure sunt bancile grecesti se intreaba Romania Libera. Dupa ce la inceputul anului 2009 oficialii bancari din Grecia se temeau pentru creditele date in Romania, anul acesta a venit randul romanilor sa se intrebe daca e bine sa-si tina economiile in banci cu capital grecesc. „In Romania nu avem banci grecesti. Avem banci romanesti cu capital grecesc. Ele fac parte din sistemul bancar romanesc, sunt supravegheate clipa de clipa de catre BNR, sunt solide, credibile si nu sunt in nici un fel atinse de problemele crizei din Grecia”, a trebuit sa explice consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Citeste si

Revista presei internaţionale 22.02.2010: Iranul vrea să-şi dubleze valoarea schimburilor comerciale cu Irakul în 2010

Greva de la Lufthansa, cea mai importanta din istoria transportului aerian german, estimeaza HotNews. Pilotii din cadrul companiei aviatice nationale germane Lufthansa au inceput in noaptea de duminica spre luni o greva de patru zile, din cauza unei dispute privind salariul si siguranta locurilor de munca. Pilotii se opun planurilor de transfer a mai multor rute si a unor locuri de munca catre filiale ale Lufthansei unde costurile sunt mai mici, iar pilotii sunt platiti cu un salariu mai mic.

Vin banii de la FMI, aflam din Jurnalul National. Fondul Monetar Internaţional a aprobat vineri Raportul de evaluare realizat de misiunea pentru acordarea tranşelor a treia şi a patra din împrumut. Astfel, 2,3 miliarde de euro sosesc până marţi în România, din care jumătate sunt viraţi la bugetul de stat, iar cealaltă jumătate merg la BNR. Conducerea FMI a recomandat disciplină fiscală şi reducerea arieratelor, precum şi o inflaţie de maximum 4,5% pentru 2010.

Parteneriatul public-privat este analizat de Daily Business: Avem de castigat sau scoatem Romania la amanet? Guvernul a gasit solutia ”minune” pentru a rezolva problema investitiilor: o va pasa firmelor private, dezvoltand parteneriate public-private, prin care statul vine cu terenul si utilitatile, iar companiile cu banii si forta de munca. Investitiile vor fi realizate, insa costurile ne-ar putea amaneta viitorul daca autoritatile nu negociaza intelegerea in termeni avantajosi.

Lafarge se asteapta la un profit de maxim 5%, citim in Banii Nostri. Lafarge, cel mai important producator de ciment din Romania, estimeaza pentru 2010 o crestere a vanzarilor de numai 0-5%. Anul trecut, producatorul a inregistrat o comprimare de 34% din cauza scaderii sectorului constructiilor, cifra de afaceri fiind de 242,8 mil. euro.

Citeste si

Revista presei internaţionale 22.02.2010: Obama va cere creşterea nivelului de pregătire a elevilor de liceu pentru învăţământul superior şi cariere