Roibu, Oltchim: Pentru vânzarea combinatului este nevoie de continuarea modernizărilor

0

„Îmi exprim speranţa că privatizarea Oltchim va fi un succes cel puţin la fel de mare cum a fost privatizarea BCR. Pentru aceasta, Oltchim are nevoie, pe de o parte, de rezolvarea favorabilă a dosarului de la Comisia Europeană (în 2007, acţionarul minoritar al Oltchim, PCC SE, a reclamat la DG Competition faptul că statul român ar interveni în susţinerea activităţii Oltchim, n.r.) şi, pe de altă parte, de continuarea modernizării şi retehnologizării, asa cum a fost decisă la nivel guvernamental”, se arată într-un comunicat.

 

Roibu spune că privatizarea combinatului este un deziderat al României de mult timp şi că Oltchim este şi a fost „vârful de lance al petrochimiei româneşti, central şi est europene, meritând a fi pusă în valoare ca atare”.

 

Directorul general al Oltchim afirmă totodată că în prezent discrepanţa uriaşă dintre activele totale şi valoarea capitalului social comportă riscul unei privatizări păguboase pentru statul român.

 

„Ar fi păcat ca eforturile susţinute de autorităţile locale şi naţionale, întreprinse în toţi aceşti ani pentru a menţine în funcţiune ultimul combinat petrochimic din România, să nu fie fructificate la maxim, în beneficiul României”, a mai spus Roibu.

 

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat marţi că Guvernul României a demarat procedurile pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim SA din Râmnicu Vâlcea.

 

„Guvernul României a demarat procedurile pentru privatizarea companiei Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. Conform proiectului de scrisoare de intenţie întocmit în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului României şi reprezentanţii misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, urmează ca în prima jumătate a anului 2012 să fie lansată privatizarea societăţii comerciale Oltchim SA Râmnicu-Vâlcea”, potrivit comunicatului.

 

În acest sens, Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), va proceda, în cursul anului 2011, la achiziţia serviciilor de consultanţă pentru privatizarea Oltchim, mai informau reprezentanţii MECMA.

 

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a înregistrat în 2010 o pierdere netă de 214,42 milioane lei, în creştere faţă de nivelul din anul precedent, de 209,89 milioane lei. Totodată, Oltchim a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 1,31 miliarde lei, în creştere cu 22,4% faţă de afacerile din 2009, care s-au ridicat la 1,07 miliarde lei.

 

Oltchim Râmnicu Vâlcea este cea mai importantă unitate din industria petrochimică din România. De asemenea, Oltchim este cel mai mare producător de produse clorosodice din România şi singurul producător intern de policlorură de vinil (PVC), polioli, oxo-alcooli, dioctilftalat (DOF) şi anhidridă ftalică (AF). Societatea este şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa produselor chimice din Europa Centrală şi de Est.

 

Societatea are ca acţionar majoritar Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 54,79% din capital. Acţiunile Oltchim sunt tranzacţionate la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul OLT.