România a trimis ajutoare în Turcia. Trei aeronave cu 60 de salvatori vor interveni în zonele afectate de teribilul seism. VIDEO

Autoritățile române au trimis trei aeronave, cu 60 de salvatori și șapte tone de echipamente, în Turcia. Din echipaj fac parte și 4 câini antrenați pentru căutări după cutremur.

Aeronavele execută luni o misiune de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, fiind formată din personal specializat de intervenţie din cadrul IGSU, informează Ministerul Apărării Naţionale. Specialiştii vor interveni de urgenţă în sprijinul populaţiei afectate de cutremurul produs luni dimineaţă în Turcia.

Raed Arafat, despre echipa care pleacă în Turcia: Este formată din 60 de persoane, 4 câini utilitari specializaţi pe cutremure

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat luni, despre echipa care pleacă în Turcia, că este formată din 60 de persoane, 4 câini utilitari specializaţi pentru căutarea la cutremure, el arătând că MApN a pus la dispoziţie trei aeronave, care vor transporta 7 tone de echipamente de căutare şi salvare. El a mai spus că a avut o videoconferinţă cu autorităţile turce şi cu reprezentanţii Comisiei Europene şi a mecanismului de protecţie civilă european şi aproape toată Europa se mobilizează pentru a ajuta această ţară.

”La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, 52 de persoane din partea Unităţii de căutare, salvare a IGSU, include patru personal medical, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, include doi voluntari de la clubul de câini utilitari”, a spus Raed Arafat, el afirmând că la acţiuni vor participa patru câini de căutare antrenaţi pentru zonele de cutremur.

În total, România trimite 60 de persoane – 52 din partea unității căutare-salvare a IGSU, doi medici și doi asistenți de la SMURD, doi voluntari cu doi câini care au participat la misiuni de acest tip, plus doi câini de la IGSU.

În Turcia au plecat și șapte tone de echipamente pentru căutare – salvare, fiind vorba despre corturi pentru cazare, mâncare, deoarece echipele vor trebui să fie independente total 14 zile, a precizat Arafat.

Echipa va fi așteptată de autorități din Turcia care vor stabili unde vor interveni salvatorii români. Totodată, împreună cu echipa vor pleca și doi ofițeri de legătură de la MAI, unul făcând parte din echipa europeană de protecție civilă.

La întoarcere, unul dintre avioane îi va aduce în țară pe cei 10 cetățeni români afectați de cutremur

Sprijinul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. La întoarcere, una dintre aeronave îi va aduce în țară pe cei zece români – nouă studenți și profesorul coordonator – aflați în Turcia într-o zonă afectată de cutremur, care au cerut ajutor pentru repatriere.

„Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României, care a convocat în această dimineață Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.

Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania” a comunicat Ministerul Apărării Naționale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed