România este la cheremul gripei noi şi al frigului

Autorităţile au solicitat eliberarea de urgenţă a unui stoc de un milion de doze de vaccin, de la patru producători avizaţi la nivel european, în condiţiile în care vaccinul produs de Institutul Cantacuzino nu are finalizate testele pe oameni. Preţul pentru un milion de doze de vaccin se ridică la şase-şapte milioane de euro, dar presiunea cererii ar putea urca preţul la peste zece milioane de euro.

“Dacă nu facem rost de vaccin, rămâne ca imunizarea să se facă treptat, pe categorii. Dacă facem rost de vaccin, schimbăm metodologia de lucru pe focare. Cel mai grav este că am putea fi pentru o lună şi jumătate sau două la cheremul virusului şi al frigului, dacă nu vom reuşi să obţinem dozele necesare de vaccin”, a declarat pentru Business Standard secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, România are nevoie de cinci milioane de doze de vaccin, necesare pentru imunizarea populaţiei active. Producţia la nivel global a vaccinurilor împotriva gripei noi va ajunge la trei miliarde de doze pe an în următoarele douăsprezece luni, dacă va fi folosită toată capacitatea de producţie disponibilă, potrivit OMS. În acest moment, producţia nu este suficientă, dar situaţia se va îmbunătăţi pe măsură ce companiile farmaceutice vor scoate pe piaţă mai multe doze, potrivit organizaţiei internaţionale.

Preţul a unui milion de doze de vaccin ar fi, în condiţii normale, nu mai mare de şase-şapte milioane de euro, însă, sub presiunea cererii masive la nivel internaţional, preţul ar putea urca şi la peste zece milioane de euro. Producătorii internaţionali de vaccinuri se confruntă însă cu un număr mare de cereri de vaccin, producţia lor fiind antamată încă din vară. Un răspuns la recenta cerere a autorităţilor române ar putea fi obţinut în următoarele două zile.

"Institutul Cantacuzino are gata vaccinul, dar nu are gata testele pe oameni; durează o lună până vor fi gata, plus că un vaccin are nevoie de două săptămâni până intră în funcţiune; avem şase săptămâni descoperite din punctul de vedere al imunizării", a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, deoarece prima măsură eficientă de apărare împotriva gripei este vaccinarea, un program de imunizare care să ajungă la cinci milioane de persoane, volumul populaţiei active, este nivelul recomandat.

Potrivit oficialului MS, care este şi director al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, pandemia ar putea dura până la doi ani, un al doilea val de îmbolnăviri fiind aşteptat în primăvara viitoare. Programul de vaccinare va începe cu focarele, respectiv Bucureşti, Iaşi, Prahova, Timişoara, Sibiu, Craiova, precum şi alte zone care vor apărea pe parcurs.

Deşi au apărut şi cazuri grave, autorităţile nu au luat până acum decizii mai restrictive decât cea a închiderii unor şcoli, deşi după apariţia unor cazuri la Iaşi s-a discutat despre posibilitatea interzicerii întrunirilor. "Nu am luat această decizie pentru că nu a fost cazul. O asemenea decizie se ia în urma unor calcule legate de gradul de agresivitate al virusului: în cazul apariţiei câtorva cazuri letale în focar, abordarea se schimbă complet", a punctat Streinu-Cercel.

După apariţia unor cazuri grave la două şcoli din Iaşi şi Bucureşti, un nou focar a apărut ieri la Sinaia, cu 40 de turişti diagnosticaţi. În ultimele 24 de ore au fost confirmate foarte multe cazuri noi, în nouă oraşe – Timişoara, Suceava, Iaşi, Craiova, Filiaşi, Bucureşti, Sibiu, Ploieşti şi Sinaia -, numărul total al îmbolnăvirilor depăşind deja 477. Rata mortalităţii în cazul gripei A/H1N1 în România este de 0,01% în momentul de faţă, dar poate creşte la maximum 2,5%, potrivit estimărilor Ministerului Sănătăţii. Perioada de incubare a virusului este cuprinsă între câteva minute şi şapte zile. Ministerul Sănătăţii a trimis cereri pentru dozele de vaccin contra virusului H1N1, de care are nevoie urgentă, către Novartis, Baxter, Pasteur şi GlaxoSmithKline, urmând ca acestea să răspundă pozitiv sau negativ în următoarele două zile. Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din România a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA.


Ce pagube a făcut virusul în restul lumii

Gripa porcină este la graniţa de nord: 150 de mii de îmbolnăviri şi stare de urgenţă în Ucraina

Virusul gripei porcine a provocat până ieri moartea a 39 de persoane în Ucraina, iar cazurile suspectate de infectare cu virusul H1N1 se ridică la 150.000, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii.

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, anunţase anterior că 48 de persoane au murit, dar era vorba despre bilanţul victimelor tuturor formelor de gripă, scrie NewsIn. Cuprinşi de panică, ucrainenii au golit farmaciile de măşti chirurgicale şi de tratamente împotriva gripei, imediat ce guvernul a anunţat măsuri drastice împotriva epidemiei de H1N1. În mai multe oraşe, locuitorii se plângeau că nu găsesc medicamente împotriva gripei.

Premierul Iulia Timoşenko a ordonat vineri închiderea tuturor instituţiilor şcolare şi anularea reuniunilor publice pe o durată de trei săptămâni, în toată ţara, măsuri unice în Europa.

Polonia, ţară vecină cu Ucraina, a luat de asemenea măsuri împotriva gripei porcine. Printre acestea se află şi intensificarea controalelor la frontiera ucraineano-poloneză.

Epidemie şi în Bulgaria

Regiunea bulgară Targovişte a decretat de asemenea epidemie de gripă porcină, în condiţiile în care frecvenţa cazurilor de probleme respiratorii este de 232 la 10.000 de locuitori, potrivit Sofia News Agency. Toate şcolile din regiune vor fi închise până în 6 noiembrie, iar vizitele în spitale sunt interzise. Autorităţile locale au dat asigurări că dispun de suficiente doze de vaccin antigripal şi le-au cerut tuturor celor care prezintă simptome să se prezinte la medic. De asemenea, o şcoală din oraşul Vraţa a fost închisă vineri pentru şapte zile, după ce 30% dintre elevi nu au venit la cursuri din cauza problemelor respiratorii.

Un european din trei este în pericol

Aproximativ 30% dintre europeni ar putea fi infectaţi cu virusul gripei H1N1 în următoarele luni, a avertizat comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou. “În acest caz trebuie să ne aşteptăm, din păcate, la un număr mare de decese”, a declarat Vassiliou pentru Die Welt.

“Ne temem că virusul ar putea evolua şi deveni mult mai agresiv în următoarele luni”, a explicat aceasta, cerându-le europenilor să rămână vigilenţi şi să nu neglijeze efectele socio-economice ale gripei H1N1. La 25 octombrie, numărul cazurilor confirmate depăşea 440.000, iar 5.700 de decese au fost raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Numărul persoanelor afectate ar putea fi însă mult mai mare, având în vedere că multe ţări nu mai raportează decât cazurile grave.

Mexic, punctul de plecare al pandemiei

Primele cazuri de infectare cu virusul H1N1 au apărut în Mexic, în aprilie. Acum şase luni, cu ajutorul laboratoarelor din Statele Unite şi Canada, în această ţară s-a descoperit un virus gripal misterios, care provoca un număr mare de cazuri de gripă, într-o perioadă a anului în care acestea erau, de obicei, în scădere.

Alarmat de aceste îmbolnăviri, guvernul a închis şcoli şi alte instituţii publice, a trimis soldaţii pe stradă să distribuie măşti şi i-a îndemnat pe oameni să se protejeze. Numărul cazurilor a crescut, iar la sfârşitul lunii aprilie se înregistrau primele decese. Între timp, virusul a făcut 271 de victime. Numărul cazurilor este în creştere – numai în septembrie s-au înregistrat 9.500 de îmbolnăviri, potrivit New York Times. Autorităţile spun că au învăţat lecţiile epidemiei şi ştiu ce măsuri au efect şi care nu funcţionează împotriva virusului.

Închiderea în masă a şcolilor şi restaurantelor, care a dat o lovitură grea economiei, a fost una dintre măsurile greşite, spun oficialii guvernului.

Cresc vânzările producătorilor de medicamente

Marile companii farmaceutice au înregistrat creşteri ale profitului în ultimul trimestru, inclusiv pe baza producţiei de vaccin împotriva gripei porcine. În Statele Unite, Novartis, cel mai mare furnizor de vaccin, a livrat deja peste 7,5 milioane de doze şi va mai livra încă 17-22 milioane până la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit companiei.

Producţia la nivel global a vaccinurilor împotriva gripei porcine va ajunge la trei miliarde de doze pe an, în următoarele 12 luni, dacă toată capacitatea de producţie este alocată acestor produse, potrivit OMS. În acest moment, producţia nu este suficientă, dar situaţia se va îmbunătăţi pe măsură ce companiile farmaceutice vor scoate pe piaţă mai multe doze, conform organizaţiei. Potrivit companiei de cercetare Mintel International Group, americanii vor cheltui 3,6 miliarde de dolari anul acesta pe medicamente împotriva răcelii şi tusei, pentru a se proteja împotriva gripei porcine.

Impact economic: minus 1% din PIB în SUA

În Statele Unite, unde au fost înregistrate până acum 400 de decese, epidemia va avea un impact negativ mai mic decât se estima iniţial, potrivit unor simulări computerizate făcute de autorităţi.

Acestea arată că virusul va duce la pierderi echivalente cu 1% din produsul intern brut al ţării, potrivit lui Robert Hooks, de la Departamentul de Securitate Internă, citat de Bloomberg.

În Uniunea Europeană, unele sectoare economice, precum turismul sau industria de divertisment, ar putea fi afectate de pandemie, spune comisarul Androulla Vassi­liou. “Relansarea economică în UE ar putea fi afectată”, a subliniat oficialul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed