România este pe locul 5 în Europa ca pondere a economiei subterane în PIB

0

„Plăţile electronice pot da rezultate tangibile. Conform studiului nostru, sistemele de plată pot reduce cu 10-15% economia subterană din România , reprezentând o sumă de 5,7 miliarde euro”, a spus directorul general pe România al Visa Europe, Cătălin Creţu.

Potrivit AT Kearney, în condiţiile în care PIB-ul României s-a situat la 139 miliarde euro, 46 miliarde euro au reprezentat economia subterană în 2008, în condiţiile în care în Bulgaria, la un PIB de 34 miliarde euro, 12 miliarde euro au fost economie subterană (36%).

În cazul Letoniei, economia subterană reprezintă tot 36% din PIB, iar în cazul Estoniei şi Croaţiei procentul a fost de 35%.  Pe de altă parte, cea mai mică pondere în Europa s-a înregistrat în Austria şi Elveţia, unde economia subterană reprezintă 8%.

La nivelul Uniunii Europene, economia subterană reprezenta 16% din PIB în 2008 , respectiv 2.100 miliarde euro, se mai arată în studiul A.T. Kearney.

Raportul a fost realizat la nivelul UE, cu excepţia a trei ţări, respectiv Cipru, Luxemburg şi Malta, şi include totodată date din Norvegia, Elveţia şi ţările candidate la UE.

Economia subterană din România provoacă anual pierderi de 7 miliarde euro la contribuţiile sociale

Pierderile la nivelul contribuţiilor la asigurările sociale se ridică în România la aproximativ 7 miliarde euro anual, cea mai mare parte a economiei subterane provenind din sectorul producţiei, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă AT Kearney.

Din cauza economiei subterane, pierderile la nivelul taxei pe valoarea adăugată (TVA) se ridică la aproape 3,5 miliarde euro, iar cele din impozitele pe muncă şi din contribuţiile sociale la 16,4 miliarde euro.

Astfel, segmentul producţiei, care a contribuit în 2008 la produsul intern brut (PIB) cu 33,4 miliarde euro, determină o economie subterană în valoare de 14 miliarde euro, în condiţiile în care 75% reprezintă muncă nedeclarată, iar 25% subraportare a vânzărilor, potrivit estimărilor companiei.

Pe locul 2 se află comerţul, cu o economie subterană de 6,1 miliarde euro, provenită 10% din munca nedeclarată şi 90% din subraportarea vânzărilor.

De asemenea, pe locul al treilea se situează construcţiile, urmate de trasport şi comunicaţii, respectiv de imobiliare şi închirieri, fiecare din cele trei sectoare determinând economii subterane între 3 şi 4 miliarde euro.

În 2008, produsul intern brut al României s-a ridicat la 503,96 miliarde lei (136,8 miliarde euro).