România, la Campionatul Mondial de Rugby. O lecție în patru acte pentru fotbalul național

România va fi sub luminile scenei uneia dintre cele mai spectaculoase competiții pe care o putea imagina sportul: Campionatul Mondial de Rugby din Franța. În așa numita grupă a morții, Stejarii vor întâlni pe rând, la Bordeaux și Lille, uriașii din Irlanda, Africa de Sud, Scoția și Tonga.

World Rugby estimează că veniturile generate de turneul final vor ajunge la aproape 500 de milioane de euro, potrivit sportspromedia.com. Audiența va fi de aproximativ 1 miliard de telespectatori, iar 600.000 de turiști sunt asteptati în Franța pe parcursul celor șapte săptămâni de competiție.


Jocul de rugby, atracție irezistibilă pentru sponsori
România va înfrunta campioana lumii, Africa de Sud, și cea mai puternică echipă a momentului, Irlanda. Ca și cum nu ar fi fost suficient, tricolorii se vor lupta și cu cu titanii din Scoția și Tonga, în ADN-ul cărora rugby-ul este o prezență cel puțin ancestrală.

Rugby-ul se dovedește a fi de-a dreptul seducător pentru sponsorii din Scoția. Naționala Florii de Ciulin are 22 de companii partenere. Dintre ele, doar sponsorul principal plătește 1,8 milioane de euro anual. Este capitolul unde România depășește Tonga. România are 14 sponsori, iar Tonga, șase. Dar implicarea acestora este reflectată probabil și de locurile ocupate în ierarhia mondială. Tonga este pe poziția a 15-a, în timp ce România se află pe locul 19.


Anglia, federația cu cel mai generos buget la nivel mondial
Chiar dacă Africa de Sud este campioana en-titre, Anglia, singura campioană mondială din emisfera nordică, este lider detașat în ierarhia bugetelor federațiilor naționale. Reprezentativa Trandafirului etalează un buget federal de 212 milioane de euro. Aproape de trei ori mai mult decât Africa de Sud.

Naționala Springboks se poate mândri însă cu cel mai scump jucător din lume. Handre Pollard, de la Leicester Tigers, cu 1,7 milioane de euro anual, poate fi cea mai spectaculoasă apariție în fața Stejarilor. Recent refăcut după o accidentare, dar neinclus în națională, Pollard va fi în teren la acest turneu final doar dacă unul dintre membrii Springboks se va accidenta și va fi nevoie de înlocuirea sa.


De la puterea din conturi, la forța din teren
Dincolo de reperele financiare, sau poate tocmai de aceea, în teren lucrurile vor fi cât se poate de complicate pentru tricolori. Irlanda, câștigătoare a Six Nations, cea mai în formă echipa a momentului și principala favorită pentru titlul Mondial, va aduce între buturi o forță colosală. Primul 15 însumează 1.533 de kilograme. Cu o medie de 102 kg pentru fiecare jucator, Irlanda este întrecută doar de Țara Galilor, însă nu cu mai mult de 2 kg.
Și pentru că niciodată nu e prea mult, Tonga vine cu tăvălugul Ben Tameifuna. Big Ben, așa cum e răsfățat în Japonia, este cel mai greu jucător de rugby al planetei, cu 151 kg și 1,82 metri înălțime.

Deschiderea RWC 2023 va fi regală. Franța vs. Noua Zeelandă, vineri, într-un posibil preview al finalei. România debutează în compania Irlandei, sâmbătă, la Bordeaux. Dincolo de rezultat va fi o demonstrație de dăruire, sacrificiu și atitudine așa cum doar în lumea rugby-ului putem întâlni. Întregul parcurs va fi o lecție în patru acte pe care nu o vom uita. Niciunul dintre noi. Pentru că în aceeași zi, fotbaliștii tricolori vor întâlni naționala Israelului. Să speram că și ei se vor uita.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed