Romania, locul 7 mondial dupa proiectele greenfield

Prima pozitie in regiune este ocupata de Rusia, cu investitii de 29 miliarde dolari, in timp ce Romania a devansat Ucraina, cu un total al investitiilor de 11,4 miliarde dolari in 2006. Cele 19 tari din regiunea Europei de Sud-Est si CSI au atras anul trecut 69,3 miliarde dolari, din care Rusia, Romania, Kazahstan, Ucraina si Bulgaria au acumulat 82% din totalul fluxurilor de capital. Kazahstan a raportat investitii de 6,1 miliarde dolari, Ucraina de 5,2 miliarde dolari, in timp ce Bulgaria a atras 5,2 miliarde dolari.

Anul trecut, au fost initiate, sau erau in derulare, 362 de proiecte de investitii de tip greenfield, nivel care situeaza Romania pe locul sapte in lume. La nivel global, investitiile straine directe au crescut cu 38% fata de anul 2005, la 1.306 miliarde dolari, acesta fiind cel mai mare avans inregistrat in ultimii sase ani.

Fuziunile si achizitiile au continuat sa fie factorul principal pentru o mare parte a fluxurilor de investitii straine, in timp ce investitiile greenfield au crescut, in special, in tarile in curs de dezvoltare si in economiile de tranzitie. In Romania, valoarea fuziunilor si achizitiilor in 2006 s-a ridicat la circa 5,4 miliarde dolari, fiind pe pozitia a doua, dupa Rusia, in regiunea Europa de Sud-Est si CSI. Din punctul de vedere al stocului investitiilor straine directe la finele anului 2006, nivelul din Romania, de 41 miliarde dolari, reprezinta jumatate din cel raportat de Ungaria si este aproape de 2,5 ori mai mic decat cel din Cehia.

Stocul investitiilor straine directe din Romania este insa al doilea ca marime din Europa de Sud-Est si CSI, dupa Rusia, stat care a atras 197,7 miliarde dolari.

Potrivit UNCTAD, Romania si-a imbunatatit anul trecut performanta investitiilor straine directe, urcand cinci pozitii, pe 21 in topul mondial, care cuprinde 141 de state din punct de vedere al indicelui de performanta a investitiilor. Dintre economiile in curs de dezvoltare si de tranzitie, aproape toate regiunile si subregiunile au avut o crestere sanatoasa a fluxurilor de investitii straine in 2006, exceptie au facut Oceania, America de Sud si sudul Africii. Si in 2007, se asteapta ca investitiile straine directe sa creasca, chiar daca rata va fi mai mica decat cea din 2006. Previziunile privind avansul investitiilor sunt afectate de incertitudinile din pietele financiare si masurile nefavorabile pentru FDI in anumite zone.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed