România lucrului prost făcut: milioane de lei pentru o clădire din mijlocul pustietăţii

În anul 2010, în vremea când inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava era Petru Carcalete, a fost aprobat un proiect de ridicare a unei noi Case a corpului didactic (CCD) pe un deal din comuna suceveană Şcheia. Teoretic se află la o distanţă de aproximativ 6 kilometri de oraş, dar practic este vorba despre într-o zonă pustie, fără drum de acces şi fără utilităţi.

 

Lucrările de la viitorul sediul al CCD Suceava bat pasul pe loc, chiar dacă Ministerul Educaţiei a promis în ultimii ani că va aloca diverse sume de bani pentru continuarea investiţiei. Clădirea CCD trebuia să fie finalizată în toamna lui 2015, dar în prezent, sediul din Şcheia înseamnă scheletul unei clădiri, o haită de câini şi un cioban care plimbă oile prin zonă. În zona respectivă, fostul inspector şcolar general Petru Carcalete şi adjunctul său, Vasile Monacu, au suprafeţe mari de teren.

 

Din 2012 şi până în prezent, Ministerul Educaţiei a alocat pentru clădire aproape două milioane de lei: în 2012 au fost băgaţi 910.000 de lei, în 2013 – 590.000 de lei, în 2014 – 448.000 de lei. În 2015, a fost promis un milion de lei, iar anul trecut 1,8 milioane de lei, însă banii din 2015 şi 2016 nu au mai ajuns în conturile IŞJ Suceava. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la circa două milioane de euro, bani din care se vor face şi racordurile la apă, canal şi energie electrică. Anul acesta, Ministerul Educaţiei a alocat (deocamdată doar pe hârtie) 450.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la noul sediul CCD.

 

„Nu am mai primit bani, pentru că a fost scandalul cu amplasamentul şi nu s-a mai mişcat nimic. A apărut în presă că locaţia nu este bună. Să nu uităm că, în 1964, Spitalul Judeţean de la Suceava era exact într-un câmp. Unde este acum? Hai să vedem“, a decarat actualul şef al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr. Ministerul Educaţiei a informat IŞJ Suceava că va continua să aloce fonduri pentru construcţia noului sediu al CCD atunci când Primăria comunei Şcheia va aduce utilităţile în zonă.

 

Cei care au gândit ca fiind potrivită locaţia noului sediu al CCD la Şcheia aveau în plan un racord foarte facil la şoseaua de centură, fiind o distanţă de vreo 300 de metri. Problema ţine de legalitate, pentru că la şoselele de centură nu se pot intersecta decât drumurile naţionale şi, prin excepţie, cele de interes judeţean. Drept urmare, s-a găsit, cel puţin în teorie, o altă soluţie: racordarea la un drum judeţean, pe sub un pod.

 

Mai multe, pe adevarul.ro.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed