România, printre cele mai mari prețuri ale electricității din Europa

Avem prețuri mari la electricitate! România are, de câteva zile, cele mai mari prețuri ale electricității din Europa, mult mai mari decât țările dezvoltare din Vest și de peste 10 ori mai mari, spre exemplu, decât cel din Scandinavia, transmite Economedia.

Mai scumpi decât noi sunt croații și slovenii, cu 99, respectiv 103 euro/MWh. Noi avem același preț de piață ca grecii și bulgarii. Tot restul europenilor sunt mai ieftini ca noi, de la unguri, la francezi, la germani, spanioli sau olandezi. Francezii, spre exemplu, una dintre marile forțe industriale ale UE – adică și cu un consum de energie pe măsură, au un preț al energiei de 42 de euro/MWh, de peste două ori mai puțin ca în România.

Din rezultatele oferite de OPCOM, operatorul pieței de energie din România, aproape pe fiecare interval orar, importăm electricitate și din Ungaria, și din Bulgaria, țările cu care avem piața cuplată.

Cât despre motivele pentru care suntem noi cei mai scumpi din Europa, se poate considera faptul că, de câteva zile, a crescut ponderea producției de electricitate din cărbune și din gaz. Complexul Energetic Oltenia a reintrat în piață și produce în prezent peste 800 MWh, de două ori mai mult ca săptămâna trecută. Și termocentralele pe gaz au urcat până la peste 600 MWh, de la 300 MWh, săptămâna trecută. Producția de energie în termocentrale este cea mai scumpă dintre toate energiile. Spre comparație, țările din vestul Europei au beneficiat de aport mare de regenerabile, eoliene și vânt, care sunt cele mai ieftine. Se vede cel mai bine în țările din Scandinavia, unde eolienele „fac legea”, în această perioadă, iar ele sunt cele mai ieftine țări din Europa la energie. La noi, în schimb, în săptămâna în curs, fotovoltaicele și eolienele nu au produs atât de mult ca, spre exemplu, săptămâna trecută. Pondere mai mică de regenerabile în piață înseamnă prețuri mai mari și importuri.

Consumul național de energie al României se păstrează la niveluri reduse – 6.000 de MWh, în timp ce producția este încă și mai mică, 5.500 MWh. După cum arătam, eolian plus fotovoltaic, laolaltă, produc doar circa 1.000 MWh.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed