România rămâne neatractivă pentru investitori. Investiţiile din iulie se ridică la doar 71 mil. euro

Bilanţul pe primele şapte luni arată o scădere cu 36% a investiţiilor străine directe în România, care au ajuns la 1,9 miliarde de euro. Faţă de perioada ianuarie-iulie 2008, însă, reducerea este cu mult mai mare. Atunci, plasamentele străinilor erau de trei ori mai mari, adică de 5,7 miliarde de euro. În plus, datele BNR mai arată că investiţiile au fost de doar 71 de milioane de euro în iulie 2010 faţă de cele 387 de milione în aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, deficitul de cont curent al României şi-a temperat puternic avansul în iulie.

După primul semestru, dezechilibrul extern al României creştea cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Acum, după primele şapte luni, deficitul de cont curent a marcat un plus de 38%, până la nivelul de 3,8 miliarde de euro. Pe ansamblul primelor şapte luni, majorarea deficitului a fost cauzată în special de reducerea balanţei transferurilor curente, care măsoară intrările de fonduri europene şi banii trimişi de muncitorii români de peste hotare.

Totuşi, vestea bună este că balanţa transferurilor curente şi-a schimbat semnificativ dinamica în iulie. Intrările de fonduri europene şi remitenţele au fost de 711 milioane de euro în iulie 2010, de aproape 2 ori mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed