România şi Bulgaria vor extinderea datei-limită de absorbţie a fondurilor pentru Schengen

0

Ministrul bulgar de interne a făcut o declaraţie în acest sens la postul naţional de radio, precizând că Sofia a absorbit numai 33% din fonduri până în prezent, iar România întâmpină o problemă similară.

„Aderarea la Schengen este o politică prioritară a guvernului bulgar. Absorbţia fondurilor relevante alocate de Comisia Europeană a început abia în aprilie 2007. Ministerul de Interne ar urma să absoarbă 143 de milioane de euro pentru implementarea condiţiilor referitoare la graniţa externă. Regret să spun că numai 33% din fondurile pe care le avem la dispoziţie au fost absorbite. (…) România are probleme identice”, a declarat ministrul bulgar de interne Ţvetan Ţvetanov într-un interviu la Radio Bulgaria.

Bulgaria şi România vor încerca să facă lobby printre statele membre UE pentru a fi în favoarea unei extinderi cu câteva luni a datei până la care fiecare ţară trebuie să absoarbă toate fondurile acordate, afirmă postul naţional de radio al Bulgariei într-un rezumat al interviului postat pe site-ul său de limbă engleză.

Graniţele bulgare par să fie sarcina cea mai dificilă, a recunoscut ministrul Ţvetan Ţvetanov. „(…) eu şi omologul român am căzut de acord să cooperam în chestiunile care ţin de graniţe. Trebuie să lucrăm comprehensiv; aderarea la Schengen va urma inspecţiilor de evaluare a îndeplinirii criteriilor”, a completat ministrul bulgar, citat de BNR.

„Bulgaria are ambiţia de a încheia pregătirile pentru aderarea la spaţiul Schengen în 2011, împreună cu România. Pentru a atinge acest obiectiv, ţara noastră trebuie să îndeplinească anumite criterii care vor asigura apărarea efectivă a graniţei externe a UE”, a explicat ministrul, adăugând că Bulgaria a lucrat intens pentru construirea celui mai modern centru de eliberare de vize.

Pregătirea pentru aderarea la spaţiul Schengen este precedată de inspecţii numeroase în domenii variate – cooperare poliţienească, graniţe terestre, aeriene şi maritime, protecţia datelor personale, eliberarea de vize şi sistemul de informaţii Schengen.

Ministrul bulgar a spus că o inspecţie europeană privind graniţa maritimă a avut loc în urmă cu opt săptămâni, iar autorităţile de la Sofia aşteaptă în prezent raportul de evaluare. În prezent este în desfăşurare o misiune de inspectare a graniţei aeriene. Sunt verificate aeroporturile, fiabilitatea lor şi securitatea. Bulgaria vrea să se alăture Sistemului de Informaţii Schengen şi a demarat deja procedurile pentru a iniţia legarea la sistemul de informaţii în conformitate cu criteriile UE, a precizat Ţvetanov.

Conform Deciziei Comisiei Europene C(2007) 1417, Facilitatea Schengen reprezintă un instrument temporar pentru sprijinirea Bulgariei şi a României în vederea finanţării acţiunilor la noile frontiere externe ale Uniunii, pentru punerea în aplicare a acquis-ului Schengen şi controlul frontierelor. Pentru acţiunile propuse a se finanţa prin Facilitatea Schengen contractele trebuie semnate până la data de 31 decembrie 2009, iar execuţia acestor contracte trebuie finalizată până la data de 31 decembrie 2010. Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a fost desemnat în România ca Autoritatea Responsabilă pentru Facilitatea Schengen, răspunzând de coordonarea implementării asistenţei comunitare prin fondurile Facilităţii Schengen.

Prima tranşă din fondurile nerambursabile din cadrul Facilităţii Schengen a fost primită de România în ianuarie 2007 şi era în valoare de 23 de milioane de euro. Valoarea totală a Facilităţii Schengen este de circa 560 de milioane de euro în cazul României.