România solicită prelungirea taxării inverse la cereale

0

Un lucru foarte important pentru România, a spus acesta, este faptul că se află în curs de finalizare o modificare a directivei europene privind taxarea inversă care va permite, pe de o parte, lărgirea listei existente cu bunuri pentru care taxarea inversă poate fi adoptată de ţările membre fără derogare, iar pe de altă parte aplicarea acestei proceduri în regim de urgenţă în cazuri de evaziune fiscală flagrante.

 

„Aş vrea să vă spun că – un lucru important pentru România – este în curs de finalizare, probabil la începutul anului viitor, o modificare a directivei europene în acest sens, care are două componente importante pentru noi. Şi anume, se discută lărgirea anexei existente la directivă cu bunuri pentru care taxarea inversă să poată fi adoptată de ţările membre fără o derogare. După cum ştiţi, procedura de obţinere a derogării este de durată – de 6, 8, 9, 10 luni – prin extinderea acestei liste unde noi am solicitat tocmai includerea pe această listă permanentă şi a cerealelor, deci să avem posibilitatea să o adoptăm fără derogare şi fără scurgerea unui timp.

 

O altă componentă a acestei modificări a directivei se referă tot la taxarea inversă şi mai exact la o procedură de urgenţă de aplicare a taxării inverse sau de acordare a dreptului de a aplica taxarea inversă în cazuri de evaziune fiscală flagrantă constatate, care nu pot fi stăpânite într-o ţară membră la un moment dat. Şi în acest sens termenii sunt extrem de strânşi în care Uniunea Europeană acordă acest drept de taxare inversă pe o perioadă delimitată pe segmente de economie unde evaziunea fiscală nu poate fi controlată la un moment dat”, a precizat Doru Dudaş, la o conferinţă privind industria berii şi agricultura.