România trebuie să îşi reducă deficitul bugetar până în 2011

Miniştrii au mai spus că Ungaria şi Lituania ar trebui să îşi reducă deficitele sub limita de 3% din PIB până în 2011, în timp ce în cazul Letoniei, termenul limită a fost stabilit pentru 2012.

Aceste state şi multe altele din blocul european sunt confruntate cu cheltuieli sporite şi venituri reduse pe fondul crizei financiare globale. Reducerea deficitului bugetar reprezintă o condiţie pentru aderarea la zona euro.

Decizia miniştrilor a fost luată în cadrul procedurii europene de deficit excesiv, care poate duce la amenzi pentru statele din zona euro care nu reuşesc să reducă deficitul sub plafonul cerut de Bruxelles sau la îngheţarea fondurilor europene pentru statele membre UE care nu folosesc moneda unică.

Comisia se aşteaptă ca 21 dintre cele 27 de state membre UE să atingă un nivel al deficitului bugetar ce depăşeşte plafonul permis de 3% din produsul intern brut în 2009.

Deficitul public al României a atins 5,4% din PIB în anul 2008. Cifra reflectă, în principal, derapaje importante ale cheltuielilor curente, în special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi ale cheltuielilor cu prestaţiile sociale, precum şi previziuni exagerat de optimiste privind veniturile şi, în mai mică măsură, o scădere bruscă a veniturilor colectate în ultimul trimestru al anului 2008, din cauza încetinirii economice, conform unui comunicat din mai al Comisiei Europene.

România a urmat o politică bugetară pro-ciclică în perioada de creştere explozivă a cererii 2005-2008, deficitul global crescând de la 1,2% în 2005, la 5,4% din PIB în 2008, în ciuda creşterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Această evoluţie reflectă în mare măsură slaba planificare şi execuţia bugetară, consideră Comisia.

Începând din 2009, politica bugetară vizează corectarea importantelor dezechilibre interne şi externe care au fost lăsate să ia amploare în economie. Aceasta face parte din programul economic adoptat în aprilie 2009, ca răspuns la asistenţa financiară acordată României de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii.

Conform programului, în 2009 România va limita deficitul la 5,1%. În cazul nemodificării politicilor, previziunile de primăvară 2009 ale Comisiei estimează atingerea unui deficit la 5,6% din PIB în 2010, pe fondul unei încetiniri economice semnificative.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed