x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(16) "instant-articles"

România va avea CELE MAI MICI preţuri la carburanţi din Europa

România va avea cele mai mici preţuri la carburanţi din Europa, dacă Orban scoate supraacciza pusă de Ponta.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 28.11.2019, 8:35

 

În cazul în care chiar se va tăia supraacciza la carburanţii auto, în România vor fi cele mai mici preţuri la staţiile de alimentare din Europa. Cât vor câştiga şoferii şi care este riscul unei asemenea măsuri.

 

Premierul Ludovic Orban a afirmat că „trebuie desființată supraacciza la combustibil, care a fost o mare prostie”. Orban a precizat că va fi făcută o analiză. „Deşi astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun dacă renunţăm la ea”, a mai spus Orban.

 

Câţi bani a produs se poate vedea din datele comunicate de Ministerul de Finanţe şi făcute publice de Hotnews ca urmare a unei interpelări parlamentare: bugetul a colectat din septembrie 2017 până în prezent suma de aproximativ 5,8 miliarde de lei, prin introducerea supraaccizei la carburanți. Defalcarea: septembrie-decembrie 2017- 917,4 milioane lei impact din acciză: ianuarie-decembrie 2018- 2.754,1 milioane lei; ianuarie-septembrie 2019- 2.177,4 milioane lei.

 

Presupunând că această cotă din acciză (nu există supraacciză definită care atare, ci doar o parte din acciza totală) se reduce, sunt două variante: dacă se reduce cota calculată în lei, din trecut, am putea avea parte de exact acceaşi reducere de preţ final la pompă, şi pentru benzină şi pentru motorină, 38 de bani pe litru. Ceea ce înseamnă, la un plin de 50 de litri, un câştig de 19 lei. Dacă se ve reduce acciza cu cei şapte cenţi pe lutru, la un curs de 4,78 lei (am aproximat ultima referinţă a BNR), ar rezulta o ieftinire de aproape 40 de bani pe litru, deci cam 20 de lei câştig la un plin, scrie e-nergia.ro.