România va primi fonduri europene de 6 miliarde de euro

6 miliarde de euro primește România. Banii provin din pachetul de finanțare al Fondului Social pentru Climă al Parlamentului European, scrie infofinanciar.ro. Scopul acestei finanțări este reducerea sărăciei energetice.

Fondul Social pentru climă are mai mulți beneficiari din Europa, însă România se află pe primul loc. România urmează să primească 9,25% din pachetul de finanțare. Aceste pachet de finanțare socială din partea Parlamentului European este valoare de 65 de miliarde de euro.

9.35% din pachetul de finanțare este aproximativ 6 miliarde de euro. Aceasta este suma pe care România urmează să o primească dați pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile, a românilor aflaţi în sărăcie energetică sau de transport.

Pachetul de finanțare al Fondului Social pentru Climă al Parlamentului European va fi disponibil pentru perioada cuprinsă între 2026 și 2032. Aceasta are drept scop să atenueze potențialele efecte negative. Efectele negative asupra gospodăriilor generate de introducerea mecanismului de taxare a carbonului ETS 2.

Mecanismul de taxare a carbonului ETS2 , a combustibililor fosili va fi aplicat în Uniunea Europeană începând cu anul 2027. Carbonul ETS2 este folosit pentru încălzirea locuințelor și a transportul rutier.

Centrul pentru Studiul Democrației a realizat un raport important. Acest raport ne demonstrează că statele membre din Europa Centrală și de Est au nevoie de ajutor. Această atenție specială este necesară în contextul aplicării mecanismului de taxare a carbonului ETS2. Dar și a contextului aplicării Fondului Social pentru Climă.

Motivele pentru care țările din Europa Centrală și Europa de Est au nevoie de finanțarea din Fondul Social pentru Climă sunt mai multe. Primul motiv sunt numărul mare de clădiri vechi. Aceste clădiri sunt la un pas de prăbușire, aceste clădiri nu sunt eficiente din punct de vedere termic. Un al doilea motiv este că fără ajutor financiar locuințele din România, din sate și mai ales din zonele mai sărace nu au cum să se izoleze termic corect.

Zonele vulnerabile și sărace sunt prinse și dependente în utilizarea combustibililor ineficienți pentru încălzire. Un alt motiv este că țările din Centrul și Estul Europei înregistrează venituri mai mici decât media pe Uniunea Europeană. Toate cele enumerate duc la niveluri ridicate de sărăcie energetică. Fără resurse financiare aceste zone sunt în declin.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed