Românii vor declara dacă își donează organele

Autoritățile au început distribuirea cardurilor de sănătate către cetățenii României aproximativ acum două săptămâni, mai exact pe 19 septembrie, după aproximativ șapte ani de amânări față de termenul inițial.

 

Săptămâna trecută, am primit prin poștă plicul care conține cardul național de asigurări de sănătate, însoțit de o foaie cu explicații. Dacă încă nu ați primit prin poștă acest card, veți afla acum cum arată și ce informații conține.

 

Așadar, cardul de asigurări de sănătate conține numele persoanei asigurate, codul său de asigurat, numărul documentului și data expirării.

 

Pe verso, pe lângă pagina web a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) www.cnas.ro, aveți și numărul de Telverde 0800.800.950. Tot pe verso scrie că „persoanele asigurate au obligația prezentării documentului național de asigurări de sănătate în vederea acordării serviciilor medicale și că acesta nu este transmisibil. „Documentul poate fi folosit numai împreună cu un document de identitate” și „încercarea de falsificare a documentului național de asigurări sociale de sănătate este pedepsită conform legii”, sunt alte informații prezentate pe card.

 

Cardul vine de la CNAS lipit de o foaie care conține unele informații explicative, precum și un formular care trebuie depus la medicul de familie, care îl va parafa și semna. Pe acest formular va trebui să bifați dacă sunteți de acord ca următoarele informații să fie incluse pe card: grupa sanguină și Rh-ul, bolile cu risc vital, dar și bolile cronice de care suferiți. Totodată, prin acest formular trebuie să bifați în căsuța cu „da” sau „nu” dacă sunteți sau doriți să deveniți donator de organe și această informație să se regăsească pe cardul de sănătate.

 

Atenție, cardul nu este încă funcțional. Pentru a-l putea folosi, el trebuie să treacă obligatoriu pe la medicul de familie. Această scrisoare, însoțită de card, va trebui prezentată la medicul de familie la următoarea vizită. „Pe card sunt deja inscripționate datele dumneavoastră de identificare. Pentru a deveni funcțional, el trebuie să fie activat. Pentru aceasta, medicul vă va solicita personalizarea pinului (codului) format din 4 cifre. Vă rugăm să rețineți acest cod și să nu îl divulgați. Veți tasta personal acest pin ori de câte ori veți solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, se arată în notele explicative care însoțesc cardul.

 

Totodată, trebuie să știți că medicul de familie este singura persoană care poate inscripționa cardul de sănătate cu date medicale, în baza acordului scris de fiecare asigurat sau, după caz, de aparținătorul legal sau de împuternicitul legal.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed