Românii vor putea să-și calculeze singuri pensiile. Anunțul șefului Casei de Pensii

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a anunțat publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Guvernului care aprobă implementarea unui nou sistem informatic. Acest sistem modern va permite românilor să-și calculeze singuri pensia și va facilita digitalizarea interacțiunii între pensionari și instituție.

Guvernul a aprobat recent un nou sistem informatic pentru CNPP, care va recalcula pensiile pentru aproximativ 5 milioane de pensionari și va digitaliza relația acestora cu instituția. Noul sistem oferă atât pensionarilor actuali, cât și viitorilor pensionari, posibilitatea de a-și calcula estimativ pensia și de a gestiona documentele online.

Funcționalități ale noului sistem informatic de pensii

Calcul Estimativ al Pensiei: Fiecare cetățean va putea calcula estimativ pensia, oferind o predictibilitate asupra viitorului statut de pensionar.

Acces Online la Documente: Pensionarii vor putea obține talonul de pensie și alte documente direct din sistem, reducând necesitatea deplasărilor pentru obținerea de bilete de tratament sau alte servicii.

Spațiul Privat Virtual (SPV): Utilizatorii portalului CNPP vor primi informații privind stagiul de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare etc. și vor putea depune documente electronic pentru soluționare, cum ar fi cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces.

Management Integrat al Documentelor: Toate documentele adresate CNPP vor circula în format electronic, eliminând cât mai mult posibil formatul fizic care generează disconfort.

Aplicația e-Talon: Aceasta va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar, având aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format fizic.

Investiția în digitalizare

Această inițiativă face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C8 – Reforma fiscală și Reforma pensiilor, jalonul 240. Modernizarea sistemului informatic va include îmbunătățiri arhitecturale, tehnologice și structurale, oferind servicii complete și integrate pentru beneficiarii sistemului public de pensii.

„Avem o certitudine la Casa Națională de Pensii Publice: în Monitorul Oficial numărul 454 din 16 mai a.c. a fost publicată Hotărârea de Guvern numărul 496 privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ‘Noul Sistem Informatic Integrat al Casei Naționale de Pensii Publice,'” a declarat Daniel Baciu pe Facebook.

El a subliniat importanța digitalizării serviciilor oferite către pensionari și asigurați, menționând că acest pas elimină disconfortul asociat cu deplasările la ghișee și contribuie semnificativ la reforma mult-așteptată a sistemului public de pensii din România.

Implementarea noului sistem informatic integrat al CNPP reprezintă un progres major în direcția digitalizării și eficientizării serviciilor publice. Prin aceste măsuri, pensionarii și asigurații vor beneficia de un acces mai ușor și rapid la informații și servicii, reducând birocrația și îmbunătățind interacțiunea cu instituția.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed