Rusia a primit acordul Kîrgîzstanului pentru o nouă bază militară

0

Potrivit sursei, baza rusă va funcţiona în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), o alianţă militară dominată de Moscova din care fac parte şapte foste republici sovietice – Rusia, Kîrgîzstan, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Belarus şi Armenia.

„Părţile au ajuns la un acord privind deschiderea unei a doua baze a ODKB la Oş”, în sudul teritoriului kirgiz, a adăugat oficialul guvernamental.

Decizia a fost luată cu ocazia vizitei de miercuri, la Bişkek, a vicepremierului rus Igor Secin şi a ministrului rus al apărării Anatoli Serdiukov.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev, întrebat cu privire la acest subiect la summitul G8 din Italia, a refuzat să comenteze informaţia. „Acest tip de acorduri nu pot fi anunţate prematur, nu putem nici confirma, nici dezminţi”, a declarat Medvedev într-o conferinţă de presă susţinută la Aquila.

Un oficial kirghiz a declarat joi, sub acoperirea anonimatului, că Moscova cere înfiinţarea acestei baze, pe lângă cea instalată la Kant în apropiere de Bişkek, din cauza menţinerii bazei aeriene americane la Manas. Aceasta din urmă are un rol important în aprovizionarea militarilor desfăşuraţi în Afganistan. „Kremlinul vrea să consolideze cooperarea militară în urma deciziei (Kîrgîzstanului – n.red.) de a păstra baza americană”, a explicat oficialul guvernamental.

Preşedintele kirghiz Kurmanbek Bakiev a ordonat în luna februarie închiderea bazei de la Manas, după ce Rusia a acordat ţării sale un credit de două miliarde de dolari. Bişkekul şi Moscova au dezminţit însă la acel moment că cele două decizii ar avea vreo legătură între ele, aşa cum apreciau analiştii.

Kîrgîzstanul s-a răzgândit însă în iunie, după ce Statele Unite au propus triplarea chiriei pentru baza Manas, ajunsă astfel la 60 de milioane de dolari pe an, cât şi acordarea unui ajutor financiar de peste 110 milioane de dolari pentru combaterea terorismului şi a traficului de droguri.

Preşedintele Bakiev a încercat vineri să-şi justifice decizia invocând combaterea terorismului şi a dat asigurări încă o dată că Manas nu mai este o bază militară, ci un „centru de tranzit” pentru aprovizionarea trupelor din Afganistan. „Aceasta nu contravine în niciun fel acordurilor noastre cu Rusia, care a fost şi rămâne partenerul nostru strategic”, a declarat Bakiev.

Sursa guvernamentală kirgiză a precizat că, după luarea deciziei de a menţine baza de la Manas, Moscova a cerut şi a obţinut de la Kîrgîzstan transferul în Rusia a mai multor fabrici „în schimbul creditului de două miliarde de dolari”. „Pe lista societăţilor de care Moscova era interesată se afla uzina de torpile Datsan”, a adăugat el.

Potrivit presei ruse, anunţul menţinerii bazei americane din Manas a nemulţumit Moscova, deşi preşedintele Dmitri Medvedev a declarat că decizia „contribuie” la combaterea terorismului. Rusia nu şi-a ascuns niciodată opoziţia faţă de această bază, singura de care dispun Statele Unite pe teritoriul fostei URSS.

Începând din 2005, Kîrgîzstanul a ameninţat în repetate rânduri că va închide baza de la Manas, până când a hotărât să o menţină deschisă în schimbul unei chirii mai mari şi a unor ajutoare economice.