Rusia, țara cu cele mai multe rachete nucleare

0

Rusia are cele mai multe rachete nucleare. În contextul escaladării conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociul, a fost făcut un clasament al armelor nucleare. Potrivit statisticilor, cel mai dotat stat din punct de vedere al forțelor nucleare este Rusia, urmat de SUA și China.

Războiul din Ucraina și izbucnirea conflictului sângeros dintre Israel și gruparea Hamas, în Fâșia Gaza, a generat creșterea pericolului unui atac nuclear. În acest context, a fost întocmit un clasament al țărilor care dețin cel mai mare potențial nuclear. Potrivit specialiștilor, Rusia se află pe primul loc cu peste 5500 de rachete nucleare. Pe locul al doilea se află în Statele Unite ale Americii, cu 5044 de focoase. China se ocupă al treilea loc în acest clasament cu 500 de rachete și urmează țările europene Franța și Marea Britanie, cu 290, respectiv 225, notează digi24.ro.

Exerciții militare cu arme nucleare tactice

Rusia a anunțat luni că va organiza un exercițiu militar care va include antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice, după ceea ce Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că au fost amenințări provocatoare din partea oficialilor occidentali, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că exercițiul a fost ordonat de președintele Vladimir Putin și va testa pregătirea forțelor nucleare nestrategice pentru a îndeplini misiuni de luptă.

Exercițiile militare vor include antrenamente pentru pregătirea și desfășurarea în vederea utilizării armelor nucleare nestrategice, a precizat ministerul rus al apărării.

Unităţi de rachete din Districtul militar de sud şi forţe navale vor participa la exerciţii, potrivit Ministerului rus al Apărării.

„În timpul exercițiului, vor fi efectuate o serie de măsuri pentru a exersa aspectele legate de pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a declarat ministerul rus al apărării.

Rusia deține cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.

Exercițiul are ca scop asigurarea integrității teritoriale și suveranității Rusiei „ca răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali la adresa Federației Ruse”, a precizat ministerul.

Invazia din 2022 a lui Putin în Ucraina a declanșat cea mai gravă ruptură a relațiilor dintre Rusia și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, potrivit diplomaților ruși și americani.

Rusia prezintă războiul ca pe o bătălie cu Occidentul, despre care Putin spune că a ignorat încercarea de prietenie a Moscovei după căderea Uniunii Sovietice în 1991 și a încercat să preia controlul asupra Ucrainei în timp ce a extins alianța militară NATO spre est.

Occidentul și Ucraina spun că nu se vor opri până când forțele rusești nu vor fi înfrânte și prezintă războiul ca pe o acaparare de teren în stil imperial, menită să forțeze țara să revină în orbita Moscovei.