Ruşii îi vor încălzi pe tulceni folosind şi gaz românesc

0

Compania rusă Vimetco, care deţine şi Alro Slatina, va beneficia din 2016 de o centrală în cogenerare pe gaze de 450 de MW din care 255 electrici şi 190 termici care va fi construită în Tulcea pe platforma industrială a fabricii Alum care este în proprietatea Alro. În momentul de faţă Vimetco este în faza de atribuire a proiectului unui constructor specializat urmând ca, până la sfârşitul anului, acesta să fie cunoscut iar de la anul să înceapă construcţia centralei. „Sunt mai mult de 10 firme angrenate în licitaţie. Nume mari de la noi şi din străinătate. Noi avem făcute şi calculele noastre despre potenţialele costuri ale centralei însă nu le putem dezvălui pentru că vorbim de o licitaţie în curs iar preţul este unul dintre cele mai importante criterii de atribuire”, a precizat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie Alro. Electricitatea produsă va fi folosită în totalitate de Alro în timp ce aburul va fi livrat sistemului centralizat de încălzire tulcean la un preţ mai mic decât cel al CET-ului local pentru că centrala va beneficia de avantajul înaltei eficienţe.

Cei 255 de MW electrici nu sunt, însă, suficienţi pentru întreg necesarul de energie al Alro, cifrat la 450 de MW, aşa încât uzina din Slatina va cumpăra, în continuare, curent de la Hidroelectrica şi din piaţă.

„Centrala va funcţiona cu gaz la preţul pieţei pentru că, atunci, va fi deja o realitate liberalizarea pieţei de gaze şi va funcţiona în bandă. Acest proiect face parte din planurile noastre de a deveni independenţi energetic”, a spus Gheorghe Dobra, directorul general Alro şi, mai nou, CEO Vimetco. Liberalizarea pieţei de gaze presupune ajustarea treptată a preţului gazului din intern cu cel european.

Alro a mai avut un plan de a realiza o termocentrală pe cărbune de 1.000 de MW şi 1 miliard de euro în Turnu Măgurele în colaborare cu InterAgro, compania miliardarului Ioan Niculae. Proiectul a fost anunţat în 2007, s-a făcut şi studiul de prefezabilitate însă criza a făcut ca termocentrala să eşueze. „Nu este cazul cu centrala din Tulcea. Se va face”, a spus Dobra.

În altă ordine de idei Combinatul Alro SA din Slatina a anunţat că ia în considerare ajustarea nivelului producţei „pentru a reacţiona la situaţia din piaţa de energie”, după ce Hidroelectrica SA, principalul furnizor de electricitate al companiei, a invocat forţa majoră pe fondul secetei. Alro SA este cel mai mare consumator de electricitate din România, cu circa 3 TWh pe an.

„Desigur că brusca reducere a cantităţii de energie furnizată de către Hidroelectrica duce la numeroase dificultăți pentru Alro, ca urmare a caracteristicii de producţie a companiei, care necesită un consum constant. Este pentru prima dată în istoria noastră de contracte cu furnizorii de energie când ne confruntăm cu o asemenea situaţie în care suntem nevoiţi să luăm măsuri de urgenţă pentru a putea asigura operarea în siguranţă a echipamentelor din cauza fluctuaţiilor de energie”, a spus Dobra.

Conducerea combinatului precizează că a aplicat imediat o serie de măsuri tehnice pentru a asigura operarea neîntreruptă şi sigură a echipamentelor.

„Alro implementează o serie de măsuri pentru a putea face faţă crizei pe parcursul trimestrului patru al acestui an, perioadă în care se aşteaptă o criză a furnizării de energie de la Hidroelectrica. Aceste măsuri includ acoperirea deficitului graţie tehnologiei bazată pe consum redus de electricitate, cumpărarea energiei suplimentare de pe piaţa liberă, precum şi reducerea consumului prin scăderea intensităţii curentului la cuve. De asemenea, Compania scoate din uz, în avans, cuvele de electroliză care se apropie de termenul pentru mentenanţă”, a amai spus directorul fabricii.

În plus, Alro a decis să închidă o hală de electroliză pentru a adapta consumul de electrocitate la sursele disponibile. Compania intenţionează să compenseze viitoarea reducere a producţiei de aluminiu electrolitic prin procesarea deşeurilor de aluminiu, pentru care are suficientă capacitate.

Alro este o subsidiară a Vimetco NV, companie globală de aluminiu primar şi procesat deţinută de oligarhul rus Vitali Machitski . Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tone pe an. Alro Slatina a înregistrat un profit net de 177,42 milioane lei în primul semestru al acestui an, de 6,1 ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când rezultatul net se situa la 28,93 milioane lei.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi şi în Statele Unite şi Asia. Alro Slatina are 2.530 de angajaţi în prezent, compania fiind cel mai mare angajator din judeţul Olt.