S-au triplat exporturile de gaze către Ungaria

1 octombrie a adus o triplare a exporturilor de gaze în Ungaria, după ce a două jumătate a lunii septembrie adusese o premieră absolută, anume export propriu-zis de gaze din România. Astfel peste 15.000 de MWh/zi(1,3 milioane mc) pleacă acum la vecini, de la 5.000 de MWh, luna trecută.Tot de la 1 octombrie, importurile de gaze din Rusia, via Ucraina, s-au înjumătățit.

 

Situația de pe piață locală este acum așa: cu depozitele pline și cu producția la capacitate, România înregistrează prețuri mai mici decât ale piețelor vecine, cu precădere Ungaria, astfel încât energia mai ieftină migrează către piață mai scumpă. Astfel, Baumgarten, referință pentru piețele din Europa Centrală și de Sud-Est, cotează gazul la 13 euro/MWh, adică 61-62 de lei. Pe piață locală, cotațiile spot sunt în jurul a 55 de lei/MWh, astfel încât furnizorii aleg câștigul mai mare de la export. În septembrie, exporturile au fost mici iar importurile din Rusia mari, pentru că a existat un deficit accentuat de gaze în România – 50.000 de MWh zilnic, pe fondul unei revizii la stația de uscare a Petrom Hurezani. În acest moment, revizia a fost încheiată, producția de gaze a Petrom și Romgaz este la capacitate, dar tot se mai importă din Rusia circa 20.000 de MWh, probabil pentru că Petrom a avut un contract cu Gazprom pe o perioada ceva mai lungă și trebuie să-și îndeplinească obligațiile asumate.

 

Tot acum, înregistrăm și tranzit de gaze, potrivit datelor Transgaz, inedit pentru acest an. Astfel, cam 6.000 de MWh tranzitează România , prin Dobrogea(Isaccea-Negru Vodă), către Bulgaria.

 

România produce anual circa 10 miliarde de mc de gaze. Încă aproximativ 1,5 miliarde sunt importate, din Rusia și din Ungaria(în fapt, tot gaze rusești). Recent, Transgaz a anunțat că, odată cu finalizarea gazoductului BRUA, Faza 1, capacitatea de import a României din Ungaria va crește de peste 2 ori, de la 0,70 miliarde mc la 1,75 miliarde mc.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed